Son zamanlarda artan boşanma sebepleri ve de boşanma davaları söz konusu olduğunda artan rakamların ne kadar olduğunu yinelemekte fayda var. Son on sene içerisinde yüzde kırk oranında bir artış gözlenen boşanmaların bir kısmı yüzdelik bakımından zaten sosyokültürel gelişimin doğal olağan sonucu olarak gözlemlenebilir, ancak bir diğer kısım kalan yüzdelikteki boşanma ise tamamen sorun teşkil eden bir yüzde. 2020 yılına ait verilere de bakıldığında ise genel anlamda pek bir şeyin değişmediği gözlemlenebilir. Genel olarak boşanma sebebi birçok ailede benzer. Ortak hayatın çekilmezliği ve de sürdürülememesi. Bu sebebe dayanarak da en çok boşanmalar artmakta, ve boşanmalarda ciddi anlamda kısa süreli evliliklerde daha da büyük oranda bir artış göstermekte.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Başta genel ve özel olmak üzere iki tür boşanma sebebi bulunmaktadır, bunlardan farklı olarak boşanma sebebi ne olursa olsun bir boşanma davası çekişmeli ya da anlaşmalı bir şekilde devam edebilir. Zina, hayata kast, suç işleme, terk ve akıl hastalığı adı altınsa oluşan boşanma davaları özel boşanma davalarının özel sebeplerinden olup çekişmeli davalar burada söz konusu olur. Anlaşmalı boşanma davasında ise kilit nokta boşanmanın gerçekleşebilmesi için en az evliliğin 2 sene sürmüş olması gerekmektedir, bu şartın sağlanmadığı evlilikler boşanma ile sonuçlanmazlar. Çekişmeli boşanma davaları ise genel anlamda özel sebeplerin ortaya çıktığı boşanmalarda gözlemlenir. Bu sebepler de davayı uzatır ve de çekişmeli hale getirebilir.
Terk sebebiyle boşanma davasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kaba tabiriyle eşin evini geri dönmeyecek bir şekilde terk etmesine denir ve bu durumda da bir fiili ayrılığın yaşanmasına sebebiyet veren durumdur. Burada önemli olan konu haklı bir durum olmadan eşin evi terk etmesi ile alakalıdır. Bu durumda eve dön çağrısı niyetine ihtar çekilir, ancak ihtar için diğer eşin terk eylemini gerçekleştirmesi üzerinden en az 4 ayın geçmiş olması gerekir. Bu ihtara koca veya kadının uymaması yani geri dönmemesi üzerine boşanma davası terk sebebiyle açılabilir, eğer ki kişi dönerse açılamaz. İhtar şu anlamda önemlidir ki bu sebebe dayanarak boşanma davası açmak için şarttır.