Adli Kontrol Kararı ve Adli Kontrol Şartları Nelerdir?

Adli Kontrol Kararı ve Adli Kontrol Şartları Nelerdir?


Adli kontrol kararı
, tutuklama kararının varlığına rağmen şüpheli ya da suçlunun belirli denetim şartlarına bağlı kalınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza tedbiridir. Hakim tarafından karara bağlanabilir adli kontrol şartı ile şüpheli yada suçlunun serbest bırakılmasıdır.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan kişilere elektronik kelepçe takılması uygun görülebilir. Verilen kararın niteliğine uygun olarak yükümlünün evinin çevresi ve evinde dolaşabileceği alanlar belirlenir. Elektronik kelepçeye zarar verilmesi veya belirlenen alanın dışına çıkılması durumda adli kontrol kararının ihlali olarak kabul edilir. Adli kontrol kararını ihlal eden kişinin tutuklanma durumu ortaya çıkacaktır.

Adli kontrol kararı soruşturma veya kovuşturma süreçlerinde uygulanabilir.
Soruşturma sürecinde savcılık istemi ve mahkeme kararıyla birlikte adli kontrol kararı uygulamaya alınabilir.
Kovuşturma durumunda sanığın yargılandığı mahkeme adli kontrol tedbir kararı verebilir.

Adli Kontrol Kararı Verilmesinin Şartları Nelerdir?


-Kanuna göre bir tutuklama nedeni mevcut olması durumunda,
-Şüpheli veya suçlunun kaçma ya da saklanma ihtimalinin kuvvetli olması durumunda,
-Şüpheli veya suçlunun delilleri yok etme, gizleme, değiştirme davanın akışını değiştirecek şekilde baskı ve yaptırım ihtimallerinin olması durumunda adli kontrol şartları oluşur.


Adli Kontrol Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?


İtiraz verilen mahkeme veya hakim kararlarına karşı, verilen karara başka bir merci tarafından yeniden incelenmesi için kullanılabilecek bir yoldur. Adli kontrol sürecinin başlamasının ardından itiraz yoluna başvurulabilir. Savcılık görüşü alındıktan sonra mahkeme adli kontrol tedbiri beş gün içinde kısmen ya da bütünüyle kaldırılmasına karar verilebilir. Aynı şekilde geçici olarak durdurulması şeklinde de karar verilebilir. Adli kontrol kararı öğrenilmesinden veya tebliğ edilmesi ile birlikte yedi gün içinde itiraz edilme süresine sahiptir.

Yurtdışına çıkma kararı verilmişse, sürecinin başlamasının ardından itiraz yoluna başvurulabilir. Savcılık görüşü alındıktan sonra mahkeme yurtdışına çıkma yasağı beş gün içinde kısmen ya da bütünüyle kaldırılmasına karar verilebilir veya geçici olarak durdurulmasına karar verilebilir. Yurtdışına çıkış yasağının öğrenilmesinden veya tebliğ edilmesinden itibaren yedi gün içinde itiraz edilebilir. Başvuru süreci dolduktan sonra yurtdışına çıkma durumu oluştuysa çıkış kararı veren mahkemeye başvurularak ilgili adli kontrol kararı kısıtlamanın kaldırılması talep edilebilir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir