AKIL HASTALIĞI NEDENİYLE BOŞANMA
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davaları Türk Medeni Kanunu’nun 165. Maddesinde düzenlenmiştir. Eşlerden birisi akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilemez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir. Bu yazımızda akıl hastalığı nedeniyle açılacak boşanma davalarının ayrıntılarını Ankara boşanma avukatlarından birisi olarak sizler için derledik.

Daha önce evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davalarında ve boşanmanın genel sebeplerinde bahsettiklerimiz den farklı olarak bu dava da karşı taraf akıl hastası olduğu ve bu sebeple de kendisine kusur yüklenemeyeceğinden genel sebeplerle boşanma davası açılamaz. Bu kişilere karşı ancak akıl hastalığı nedeniyle boşanma davaları açılabilir. Akıl hastalığına dayalı olarak boşanma kararının verilebilmesi için de belirli şartların bulunması gerekmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- Eşlerden birisinin akıl hastası olması
- Bu hastalığın geçmesinin mümkün olmadığını gösterir resmi sağlık kurulu raporunun olması
- Akıl hastası olan eş ile evlilik diğer eş açısından çekilemez hale gelmesi.
Bu şartların varlığından emin iseniz akıl hastalığı nedeniyle açacağınız dava da mahkeme davalının gerçekten akıl hastası olup olmadığını tespit etmek amacıyla rapor aldıracaktır. Alınan bu raporda da davalının akıl hastası olduğu kabul ediliyorsa her şeyden önce davalıya bir vasi tayini yapılması gerekmektedir. Zira akıl hastası bir kişinin dava ehliyeti yoktur.
Yine Ankara’daki boşanma avukatlarından biri olarak bu bölgede ve özellikle tarafımıza en çok sorulan sorulardan bir tanesi şudur:
- Akıl hastası eşe karşı açılan boşanma davasında tazminat talep edebilir miyim?
Akıl hastası olan kişinin hareketlerinin iradı olmadığı ve hareketlerinin isteyerek yapmadığı kabul edilir. Bu nedenle de hastalığı sebebiyle kendisine boşanma da kusur yüklenemez. Maddi ve manevi tazminatın talep edilebilmesindeki önemli şartlardan olan kusur isnadı gerçekleşmeyeceği için akıl hastası olan eşten tazminat talep edilemez.
Bu tarz davalarda özellikle davanızı hangi sebeple açtığınız çok önemlidir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle akıl hastası eşe karşı açılan davalar karşı tarafa kusur isnadının mümkün olmaması sebebiyle reddedilecektir. (Bu konuda detaylı bilgi için Ankara boşanma avukatlarından ve Ankara avukatlarından Av. Tülin Yılmaz’ın kaleme aldığı boşanma sebepleri ve boşanma nedeninin ıslah yoluyla değiştirilmesi yazısını okuyabilirsiniz. )