Ankara Boşanma Avukatı, Ankara En İyi Boşanma Avukatı, Ceza Hukuku, Ankara Uyuşturucu Avukatı, Ankara Ağır Ceza Avukatı, Çankaya Boşanma Avukatı, Ümitköy Boşanma Avukatı, Ankara Malpraktis Avukatı, Ankara Tazminat Avukatı.

ANKARA’DAKİ BOŞANMA DAVALARI

Ankara Türkiye’nin en yoğun illerinden bir tanesidir. Nüfusun yoğunluğuna bağlı olarak da boşanmaların çokça yaşandığı ve mahkemelerin oldukça yoğun olduğu bir ildir. Bu sebeple gelen sorularda çoğalmakta ve vatandaşlarda ankaradaki boşanma davaları ile ilgili merak oluşmaktadır. Bu yazımızda size özellikle ankaradaki boşanma davaları ve genel itibari ile boşanma davaları hakkında tüm detaylı bilgileri soru cevap olarak vermek istiyoruz.

SORU 1: Boşanmak istiyorum, ne yapmam gerekir?

Tarafların boşanma kararı vermelerinden itibaren en çok merak ettikleri husus atacakları ilk adımın ne olacağıdır. Bu evrede nereden başlanılacağı da bilinmediğinden tarafımız bu soru ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Boşanmaya karar verildikten sonraki en doğru hareket öncelikle alanında uzman bir boşanma davasına bakan avukatından danışma almak olacaktır. Bu noktada şu hususu da belirtmek gerekir ki şuanki mevcut Türk Hukuk Sisteminde avukatların boşanma davasına bakan avukatı gibi uzmanlık alanları yoktur. Ancak boşanma davasına bakan avukatı tabiri kullanmamızın sebebi bu konuda deneyim kazanmış ve davanın tüm seyrini bilen avukattan bahsetmektir.

SORU 2: Boşanma davası açmak için avukat tutmak zorunda mıyım?

Hukuk sistemimizde bir hukuk davasının açılması için avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bu konuda boşanma davasına bakan avukatından aldığınız bilgiler doğrultusunda davanızı bir avukat ile mi yoksa kendi başınıza mı yürüteceğinize karar vermeniz gerekir. Avukat ile boşanma davalarının takibi her zaman önerimizdir. Zira özellikle yıllar süren boşanma sürecinden sonra davanın sonunda sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına avukat takibi her zaman haklarınızın korunması açısından da büyük önem taşımaktadır.

SORU 3: Mali durumum yerinde değil, boşanma davasına bakan avukatı tutmasam olur mu?

Evet elbette avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bu noktada mali durumu yerinde olmayan kişiler için baroların adli yardım merkezleri olduğunu ve buradan da ücretsiz avukat isteyebileceklerini belirtmek isteriz.

SORU 4: Boşanma dava dilekçesi nasıl yazılır?

Dava dilekçesinin içeriğinde olması gereken belirli kurallar Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda açık bir şekilde sayılmıştır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse dava dilekçesinde mutlaka;

  • Başvuracağınız mahkeme bilgileri
  • Davacı ve davalının isim adres ve bilgileri
  • Davacının TC kimlik numarası
  • Davanın konusunun ne olduğu
  • Dava konusunun değeri
  • İddialara ilişkin sıralı ve detaylı bir açıklama
  • İddiaların ispatına yarayan deliller
  • Hukuki sebepleriniz
  • Talepleriniz

Bu noktada şu hususları da söylemem gerekir ki dava dilekçesi davanın temelidir. Bu sebeple de oldukça önemli mahiyettedir. Yanlış beyan ya da talepler ile eksik bırakılmış hususların sonradan telafi edilmesi çok güçtür. Bu sebeplerle mutlaka dava dilekçesi evresine gelmeden bir ankaradaki boşanma davasına bakan avukatından yardım almanızı tavsiye ederim.

SORU 5: 2021 boşanma dava dilekçesi örneği, 2022 boşanma dava dilekçesi örneği

 

ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI               : İsim, adres ve TCKN

DAVALI               : İsim, adres ve TCKN

KONU                  : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebi ile boşanma, velayet, nafaka ve tazminat taleplerime ilişkindir.

AÇIKLAMALAR  :

Davalı ile 2012 yılında evlendik. Bu evlilikten Ayşe ve Fatma isminde müşterek iki çocuğumuz bulunmaktadır. Çocuklarım şuan benimle birlikte kalmaktadır.

Eşim evlendiğimiz ilk günden itibaren bana şiddet uygulamaktadır. Yıllarca çocuklarımın hatrı için katlansam da geçen hafta bana uyguladığı şiddet sonrasında artık bu durumun çocuklarıma da zarar verdiğini fark ettim ve boşanmak istiyorum. Zira bana yaptığı tek kusurlu hareket şiddetleri olmayıp yıllarca insanların için küçük düşürüldüm ve hakaretlere maruz kaldım. Çocuklarımın önünde bana sinkaflı küfürler eden davalı ile artık evliliği yürütme imkanım kalmamıştır.

(Olaylara ilişkin detaylı açıklamaların bu bölümde yapılması gerekir. )

HUKUKİ SEBEPLER          : TMK, TBK ve diğer sebepler

HUKUKİ DELİLLER           : Bu yaşadığım olaylara ilişkin şu kişiler tanıktır ve mahkemede detaylı şekilde ifade vereceklerdir.

  • Darp raporu
  • Sosyal kültürel ekonomik durum araştırması
  • Gelirim olmadığını gösterir fakirlik belgem
  • Ve diğer deliller

TALEP VE SONUÇ            : Yukarıda arz ettiğim ve mahkemenin de araştıracağı nedenlerle;

  • Öncelikle davalı ile boşanmamıza,
  • Kızlarımın velayetinin tarafıma verilmesine ve kızlarım lehine aylık 1.000 er TL den toplam 2.000 TL iştirak ve tedbir nafakasına hükmedilmesine,
  • Tarafım lehine aylık 1.000 TL tedbir ve yoksulluk nafakasına hükmedilmesine,
  • Davalının kusurlu hareketleri nedeni ile 100.000 TL maddi, 100.000 TL manevi tazminata karar verilmesine
  • Yargılama giderlerinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ederim. 17.11.2021

 

Yukarıda verdiğimiz örnek sadece temsili niteliktedir. Bu hususta dava dilekçesinin davanın temeli olduğunu ve mutlaka bir boşanma davasına bakan avukatından yardım alınması gerektiğini önemle belirtmek isterim. Ayrıca emsal teşkil eden bu dilekçe örneğinin içeriğinin olayın detaylarına göre dikkatlice doldurulması gerekmektedir.

 

SORU 6: Boşanma davasını hangi mahkemede açmam gerekir?

Boşanma davalarında yetkili mahkeme taraflardan birinin yerleşim yeri ya da son 6 aydan beri birlikte oturdukları mahal mahkemesidir. Bu yetkili adliye belirlendikten sonra aile mahkemesinde dava açılabilir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.

SORU 7: Boşanma davasını açtıktan sonra ne olur?

Boşanma dava dilekçesini usulüne uygun hazırlayıp mahkemeye sundu iseniz mahkeme hakimi dava dilekçesinde eksiklik olup olmadığını kontrol edecek ve dava dilekçesinin kabulüne karar verecek ve usuli işlemlere başlayacaktır. İlk işlem olarak dava dilekçesinin karşı yana tebliği olacaktır. Bu tebligat posta yoğunluğunun olmadığı yerlerde çok kısa süre içinde yapılırken posta yoğunluğu çok ise daha uzun sürede olabilecektir. Posta işlemlerinin sıkıntısız hallolması için davalının adresinin doğru verilmesi de oldukça önemlidir. Aksi halde tebligat yapılamayacak, tarafın mernis adresine tebligat çıkarılacak ve süreç biraz daha uzayacaktır. Bu sebeple verilen bilgilerin doğruluğu ve güvenirliği sürecin kısaltılması açısından oldukça önemlidir.

SORU 8: Boşanma davasında kaç dilekçe verilir?

Dava dilekçesi verildikten sonra dava dilekçesinin karşı yana tebliğini yukarıda açıklamıştık. Tebliği itibari ile 2 hafta içerisinde davalının cevap dilekçesi sunma hakkı vardır. Sonrasında bu cevap dilekçesi davacıya tebliğ edilir ve yine davacının da 2 haftalık yasal süre içerisinde cevaba cevap dilekçesi yazması gerekir. Davacının yazdığı bu ikinci dilekçe tekrar davalıya tebliğ edilir ve davalının yine 2 haftalık yasal süre içerisinde ikinci cevap dilekçesini sunma hakkı bulunmaktadır.

SORU 9: Boşanma davalarında cevap süreleri ne kadardır?

Boşanma davalarında cevap süreleri 2 haftadır. Cevap vermek isteyen taraf bu süre içerisinde eğer evraklarını ve cevabını hazırlayamıyor ise bir defaya mahsus olmak üzere 1 aya kadar uzatılması talebinde hakimden bulunabilir. Ancak bu talebin de süresi içerisinde yapılması ve karara çıkması gerekir. Aksi halde hak kaybı yaşanması kaçınılmazdır.

SORU 10: Tanıklar hangi evrede dinlenir?

Boşanma davalarında tanıklar tahkikat evresinde dinlenir. Ön inceleme duruşması bittikten sonra tahkikata geçilir ve tarafların delil dilekçelerinde bildirdikleri tanıklar duruşma esnasında dinlenir. Örneğin Ankara’da Ankara Batı adliyesinde duruşmanız var ise bu anlamda bir boşanma davasına bakan avukatınız da bulunmuyor ise hakim yargı çevresi Ankara Batı Adliyesi olan tanıkları duruşmada dinleyecek, yargı çevresi başka adliyelerde olan tanıklar için ise bulunduğu yer mahal mahkemesine talimat yazacaktır. Tanıklar bulundukları yer adliyesinde dinlenebileceklerdir.

SORU 11: Ailem boşanma davam da tanık olabilir mi?

Evet anneniz, babanız, kardeşleriniz de boşanma davasında tanık olabilirler. Bilindiği üzere evlilik genelde dört duvar arasında yaşanan olaylardan ibarettir. Bu sebeple de boşanma davalarında tanıklar oldukça önemlidir. Özellikle bir boşanma davasına avukatınız var ise o da size durumu anlatacaktır ama boşanmalarda resmi evrak ile olayı ispatlamak her zaman mümkün değildir. Bu sebeple de tanıklar boşanma davalarında oldukça önemli delil niteliğindedir.

SORU 12: Çocuklarım boşanma davasında tanık olabilir mi?

Algılama çağına gelmiş, idrak yeteneği gelişmiş çocuklar boşanma davalarında tanıklık yapabilirler. Ancak bu anlamda özellikle çocuklar ile ilgili hakimlerin en çok dikkat ettiği husus çocuğun anne ve baba arasındaki bu davaya dahil olması ile etkilenebilecek olan psikolojisidir. Bu sebeplerle ifadesi alınırken müşterek çocuğun yanında bir pedagog bulunması zorunluluktur. Eğer pedagog da bu anlamda olumlu görüş bildirdi ise müşterek çocukların özellikle 12 yaşını doldurmuş olmaları şartı ile de tanık olarak dinlenmeleri mümkündür.

SORU 13: Karşı tarafın tanıkları duruşmada bana iftira attılar, ne yapabilirim?

Tanıklar mahkeme huzurunda yeminli olarak ifade verirler. Bu sebeple de yalan tanıklık suçtur. Eğer size atılan iftiranın aksi ispat edilebiliyor ise mutlak şekilde savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Ama bu noktada mutlaka boşanma davasına bakan avukatınızdan yardım almanız gerektiği kanaatindeyim. Örneğin ankara da bulunuyorsunuz ve ankaradaki boşanma davasına bakan avukatınıza ve ankaradaki ceza avukatınıza da karar verdiniz. Ya da başka şehirdesiniz, fark etmez. Bu noktada ankaradaki ceza davasına bakan avukatınızdan da yardım alarak tanığın duruşmada söylediği beyanlarını inceler ve bu doğrultuda suç duyurusunda bulunmak ile neler yapabileceğinizi kararlaştırın ona göre işlemlerinizi yaparsınız. Zira bu anlamda aksi ispat edilemeyecek bir olayla ilgili suç duyurusunda bulunmak doğru bir durum olmayacaktır.

SORU 14: Boşanma davam vardı ve duruşmaya gitmedim, ne olur?

Özellikle çekişmeli boşanma davalarında duruşmaya gitmemek davacı ve davalı olduğunuz duruma göre değişiklik gösterecektir. Bir boşanma davasına bakan avukatınız var ise o zaten sizi temsilen duruşmaya katılacağı için sizin gitmenize çekişmeli boşanmalarda gerek yoktur. Çekişmeli boşanma davasında davacı olduğunuzu ve bir ankaradaki boşanma davasına bakan avukatınızın da olmadığını varsayalım. Bu noktada mazeret sunmaksızın davaya katılmadığınız takdirde hakim karşı tarafa davayı takip edip etmeyeceğini sorar ve karşı yan davayı takip etmek istemiyor ise davanın düşmesine karar verilir. Bu noktadan sonra davayı yenilemek için dilekçe vermeniz şarttır. Süresi içerisinde bu dilekçe verilmez ise davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Bu sorunun cevabı davalı iseniz değişkenlik gösterecektir ancak bu noktada yine bir boşanma davasına bakan avukatınızın olması durumunda çekişmeli boşanma davalarında duruşmaya gitmek zorunda olmadığınızı hatırlatmak isterim. Boşanma davasına bakan avukatınızın olmadığını ve davalı olduğunuz varsayımında ise mazeretsiz olarak davaya gitmediğiniz takdirde yokluğunuzda yapılan işlemlere itiraz edemeyeceksinizdir. Bu durum da davalının istediği şekilde davasını genişletip, ıslah etmesi gibi sonuçlar doğurabilecektir.

SORU 15: Boşanma davası devam ederken eşimle barıştık, ne yapmamız gerekir?

Boşanma davası devam ederken taraflar arasında bir barışma durumu olur ise davadan vazgeçme en mantıklı yoldur. Bu noktada dosyanın durumunun mutlak surette incelenmesi ve vazgeçme ya da feragat işlemlerinden hangisinin tercih edilmesi gerektiğinin ankaradaki boşanma davasına avukatınız ile teati edilerek kararlaştırılması gerekir.

SORU 16: Boşanma davasında bana karşı dava açıldı, bu ne demektir?

Boşanma davası açıldıktan sonra karşı yan cevap dilekçesi içeriğinde ya da ayrıca açacağı bir dava ile size karşı dava açma hakkına sahiptir. Bu noktada öncelikle bunun davalıya tanınmış bir hak olduğunu bilmek gerekir. Sonrasında karşı davada karşı yan sizden boşanma ile birlikte başkaca taleplerde de bulunmuş ise mutlaka profesyonel bir destek alınması gerekir. Ama yine kendiniz takip edecekseniz bu karşı dava dilekçesine asıl davanız ile birlikte cevap verilmesinin şart olduğunu da unutmayın.

SORU 17: Hâkim duruşmada bana söz vermedi, neden? Avukatım duruşmada hiç konuşmadı, normal mi?

Türk hukuk sisteminde sözlü değil, yazılı yargılama esastır. Yani televizyonda gördüğümüz yerli yabancı dizilerindeki gibi avukatın ve tarafların saatlerce duruşmada konuştuğu, tanıkların çapraz sorguya alındığı sistemimiz yoktur. Bu sebeple dava seyri içerisinde esas olanın yazdıklarınız olduğunun unutulmaması gerekir. Duruşma esnasında bir boşanma davasına bakan avukatınız var ise o zaten gerekli yerlerde gerekli müdahaleleri yaparak davaya dahil olacaktır ancak boşanma davasına bakan avukatınız yok ise hakim size usuli işlemler gereğince sadece gerekli noktalarda diyeceklerinizi soracaktır. Onun dışında hakimin tüm iddialarınızı duruşmada dinlemesi gibi bir zorunluluğu ve hatta böyle bir usuli yolu yoktur. Duruşma esnasında özellikle o an talep edilenler ya da gelen yazı cevaplarına karşı beyanlarla ilgili taraflara söz hakkı verilir.

SORU 18: Hakim duruşmada boşanmamıza karar verdi, şimdi ne yapmam gerekir?

Duruşma esnasında boşanmaya karar verilmesi aslında boşanma davanızın kesinleştiği ve artık bekar olduğunuz anlamına gelmez. Öncelikle dosyanızın kesinleşmesi ve sizin de kesinleştirme işlemlerini yapmanız gerekir. Boşanma davasının duruşmasında boşanmaya karar verildikten sonra mahkeme hakiminin gerekçeli karar yazma süresi başlar. Bu süre içinde hakim gerekçeli kararını yazar ve onaylar. Tarafların mutlaka kararın yazılıp yazılmadığını kendilerinin takip etmesi gerekir. Zira mahkeme kalemi kararı kendiliğinden tebliğ çıkarmayacaktır. Ankaradaki boşanma davasına bakan avukatınız var ise o zaten kararın yazılıp yazılmadığını takip edecek ve ona göre de tebliği talep edecektir ancak ankaradaki boşanma davasına bakan avukatınız yok ise bu takibi sizin yapmanız gerekmektedir. Kararın yazıldığını öğrendiğinizde kararı taraflara tebliğe çıkarmalısınız. Karar tebliğe çıktıktan sonra tebliğ tarihinden itibaren başlamak üzere kararı istinaf mahkemelerine gönderme hakkınız bulunmaktadır. Eğer kararda eksiklik yanlışlık olduğunu düşünüyor iseniz karara yasal süresi içinde harçlarını da yatırarak itiraz edebilirsiniz. Eğer itiraz etmek istemiyor iseniz istinaftan feragat dilekçesi verebilir ya da süresinin dolmasını bekleyebilirsiniz. İtiraz süresi dolduktan sonra karar kesinleşecektir.

SORU 19: Boşanma davası açma ücretleri ne kadardır?

2021 boşanma davası açma ücretleri Ekim ayı itibari ile değişikliğe uğramıştır. 2022 yılı boşanma davası açma ücretleri ortalama olarak 450 TL civarında tutmaktadır. Ancak bu bedelin içerisinde tanık, bilirkişi ve keşif ücretleri yoktur. Mahkeme eğer talepleriniz doğrultusunda bu avans ve harcı yeterli görmez ise sizden sonradan gider avansını tamamlamanızı isteyecektir. Bu ücretlerin içerisinde 59,30 TL başvurma harcı, 59.30 tl Peşin harç, 8.50 vekalet harcı, 320 TL gider avansı gibi kalemler yer almaktadır.

SORU 20: Boşanma avukatlarının vekalet ücreti ne kadardır?

Öncelikle hukukumuzda bu noktada asgari ücret tarifesi ile ücretler belirlenmiştir ancak yine avukatın kendi yaptığı özveri, iş ve işlemler için vekalet ücretini kendisinin takdir etmesi yetkisi mevcuttur. Bu sebeplerle bir boşanma davasına bakan avukatının vekalet ücretini belirli şekilde söylemek mümkün değildir. Ankaradaki boşanma ücretleri ortalama aynı seviyede iken İstanbul’da olan İstanbul boşanma avukatlarının ücretleri de kendi içerisinde hemen hemen yakındır.

Bu anlamda ceza dosyalarında özellikle vekalet ücretleri konusunda avukatlar arasında ciddi farklılıklar olduğunu da söylemek isteriz. Zira ankaradaki ceza davasına bakan avukatlarında dahi iki avukatın istekleri konusunda dosyanın durumu ve avukatın yetkinliğine göre ciddi farklılıklar olabilmektedir.

SORU 21: Evlendikten ne kadar süre sonra boşanma davası açabilirim?

Çekişmeli boşanma davası açmak için evlendikten sonra bir süre beklenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kişi evlendiğinin ertesi günü dahi çekişmeli boşanma davası açabilecektir. Ama bu noktada mutlaka bir boşanma davasına bakan avukatından Ankara’da iseniz ankaradaki boşanma davasına bakan avukatından destek almanızı tavsiye ederim. Zira bu kadar kısa süren evliliklerde boşanma sebeplerini ispat etmek ayrıca zorluk teşkil etmektedir. Bu noktada dava açılabilir ancak başarı ile sonuçlanması için ne yapılması gerekir sorusunun ankaradaki  boşanma davasına bakan avukatlarından öğrenebilirsiniz.

SORU 22: Boşanma davalarında kaç duruşma olur?

İlk duruşma ön inceleme duruşmasıdır. Bu duruşmada genel olarak gelen evraklar, talepler belirlenir ve yol haritası çizilir diyebiliriz. Sonraki duruşmada ise tahkikata geçilir ve tanıklar dinlenmeye başlanır. Çekişmeli boşanma davaları ortalama 4-5 celse sürebilir.

SORU 23: Anlaşmalı boşanma davası açmam için ne kadar süre geçmesi gerekir?

Anlaşmalı boşanma davalarında asgari süre 1 yıldır. Bu nokta da kanun koyucu her evliliğin ilk zamanlarında problem olabileceğini düşünmüş ve evlilik kurumunu da korumak adına 1 yıldan önce tarafların anlaşarak kolay şekilde boşanmalarına müsaade etmemiştir. Bu sebeple yeni evlenen kişilerin 1 yıldan önce anlaşmalı boşanma davası açmaları mümkün değildir. Ancak yukarıda da bahsi edildiği gibi bu süre içerisinde de çekişmeli boşanma davası açmaları mümkündür.

SORU 24: Anlaşmalı boşanma dava açma ücretleri ne kadardır?

2021 boşanma davası açma ücretleri Ekim ayı itibari ile değişikliğe uğramıştır. 2022 yılı boşanma davası açma ücretleri ortalama olarak 450 TL civarında tutmaktadır. Bu ücretlerin içerisinde 59,30 TL başvurma harcı, 59.30 tl Peşin harç, 8.50 vekalet harcı, 320 TL gider avansı gibi kalemler yer almaktadır.

SORU 25: Anlaşmalı boşanmalarda avukat ücreti ne kadardır?

Öncelikle hukukumuzda bu noktada asgari ücret tarifesi ile ücretler belirlenmiştir ancak yine avukatın kendi yaptığı özveri, iş ve işlemler için vekalet ücretini kendisinin takdir etmesi yetkisi mevcuttur. Bu sebeplerle bir boşanma davasına bakan avukatının vekalet ücretini belirli şekilde söylemek mümkün değildir. Ankaradaki boşanma ücretleri ortalama aynı seviyede iken İstanbul’da olan İstanbul boşanma avukatlarının ücretleri de kendi içerisinde hemen hemen yakındır.

SORU 26: Anlaşmalı boşanma davalarında duruşmaya gitmek zorunda mıyım?

Yukarıda detaylı bir şekilde anlattığım üzere çekişmeli boşanma davalarında boşanma davasına bakan avukatınız sizi temsil edecektir ve bu sebeple duruşmaya gitmenize gerek yoktur. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında durum farklıdır. Bu davalarda ankaradaki boşanma davasına bakan avukatınız olsa dahi avukatınız ile birlikte duruşmaya katılmanız zorunludur. Gitmediğiniz takdirde duruşma ertelenebilecektir. Özellikle yurt dışında olan müvekkiller anlaşmalı boşanmalarda biz imza atsak siz orada yapamaz mısınız diye sıklıkla sormaktadırlar. Ancak herhangi bir anlaşmalı boşanma davasının yurt dışında yaşamış olsanız dahi duruşmaya katılmadan sonuçlandırılması hukuken mümkün değildir.

SORU 27: Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi nasıl hazırlanır?

Dava dilekçesinin içeriğinde olması gereken belirli kurallar Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda açık bir şekilde sayılmıştır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse dava dilekçesinde mutlaka;

  • Başvuracağınız mahkeme bilgileri
  • Davacı ve davalının isim adres ve bilgileri
  • Davacının TC kimlik numarası
  • Davanın konusunun ne olduğu
  • Dava konusunun değeri
  • İddialara ilişkin sıralı ve detaylı bir açıklama
  • İddiaların ispatına yarayan deliller
  • Hukuki sebepleriniz
  • Talepleriniz

Bu noktada şu hususları da söylemem gerekir ki dava dilekçesi davanın temelidir. Bu sebeple de oldukça önemli mahiyettedir. Yanlış beyan ya da talepler ile eksik bırakılmış hususların sonradan telafi edilmesi çok güçtür. Bu sebeplerle mutlaka dava dilekçesi evresine gelmeden bir ankara boşanma davasına bakan avukatından yardım almanızı tavsiye ederim.

SORU 28: 2021 anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneği, 2022 anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneği

 

ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI               : İsim, adres ve TCKN

DAVALI               : İsim, adres ve TCKN

KONU                  : Anlaşmalı boşanma dava dilekçeme ilişkindir.

AÇIKLAMALAR  :

Davalı ile 2012 yılında evlendik. Bu evlilikten Ayşe ve Fatma isminde müşterek iki çocuğumuz bulunmaktadır. Çocuklarım şuan benimle birlikte kalmaktadır.

Eşim evlendiğimiz ilk günden itibaren ciddi geçimsizliklerimiz mevcuttur. Yıllarca çaba sarf etmemize rağmen artık bu evlilik ikimiz içinde çekilemez bir hal almıştır. Bu sebeple de davalı ile anlaşarak anlaşmalı bir şekilde boşanmaya karar verdik. Bu anlaşmamızı gösterir protokolü ekte sayın mahkemenize sunuyoruz. Bu doğrultuda boşanmamıza karar verilmesini talep ederim.

(Olaylara ilişkin detaylı açıklamaların bu bölümde yapılması gerekir. )

HUKUKİ SEBEPLER          : TMK, TBK ve diğer sebepler

HUKUKİ DELİLLER           : Anlaşmalı boşanma protokolü

TALEP VE SONUÇ            : Yukarıda arz ettiğim ve mahkemenin de araştıracağı nedenlerle;

  • Öncelikle davalı ile boşanmamıza,
  • Protokol hükümlerinin onaylanmasına karar verilmesini talep ederim. 17.11.2021

 

Yukarıda verdiğimiz örnek sadece temsili niteliktedir. Bu hususta dava dilekçesinin davanın temeli olduğunu ve mutlaka bir ankaradaki boşanma davasına bakan avukatından yardım alınması gerektiğini önemle belirtmek isterim. Ayrıca emsal teşkil eden bu dilekçe örneğinin içeriğinin olayın detaylarına göre dikkatlice doldurulması gerekmektedir.

 

SORU 29: Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır? Anlaşmalı boşanma protokolünde neler olması gerekir?

Anlaşmalı boşanma protokolünde nelerin yer alması gerektiği tarafların evliliğine ve evlilik içerisinde edindikleri mal varlığı ve var olan müşterek çocukların durumuna göre değişiklik gösterir. Protokolde yer alması gereken hususlar:

  • Tarafların isim, TCKN, adresleri
  • Var ise müşterek çocukların bilgileri ve velayetlerinin kimde kalacağı
  • Müşterek çocuklar için belirlenen nafaka
  • Çocuklarla görüş günleri
  • Taraflar için belirlenen nafaka miktarı
  • Malvarlığının nasıl bölüşüleceği
  • Eşyaların nasıl bölüşüleceği
  • Ziynet alacaklarının ödenmesi
  • Borçların durumu
  • Yargılama giderlerinin kimde kalacağı

Protokol boşanma ile başlayacağınız yeni hayatınızda çok önemli bir noktaya sahiptir. Zira protokolde eksik husus kalması halinde boşanma duruşmanız sonrasında tam da davam kesinleşti derken yeni bir dava ile karşılaşmanız olasıdır. Başladığınız bu yeni yolda başkaca bir dava ile karşılaşmak ya da yeniden karşı tarafla uğraşmak istemiyor iseniz mutlaka protokol konusunda ankaradaki boşanma davasına bakan avukatından yardım almanızı öneririm. O kadar çok insanla karşılaşıyoruz ki bilmeden haklarından efragat etmiş ya da kendisini borç altına sokmuş olan. Bunlarla karşılaşmamak adına mutlaka alanında uzman bir boşanma davasına bakan avukatından yardım almalısınız.

SORU 30: 2021 anlaşmalı boşanma protokolü örneği, 2022 anlaşmalı boşanma protokolü örneği

 

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

Taraflar               : İsim , TCKN, adresler

Boşanma Hususu            :  Taraflar karşılıklı olarak ve özgür iradeleri ile boşanmaya karar vermişlerdir.

Velayet Hususu               : Tarafların Ayşe ve Fatma isminde müşterek iki çocukları bulunmaktadır. Müşterek çocukların velayeti anne… ya da baba… (kimde kalınmasına karar verildiyse) da kalacaktır.

Nafaka Hususu                : Velayet kendisinde olmayan taraf müşterek çocuklar için velayet hakkı sahibine aylık … TL nafaka ödeyecektir. Bu nafaka 17.11.2021 tarihinden itibaren başlayacaktır. Nafaka her ayın 20 sinde ödenecek ve … kişinin … IBAN numaralı hesabına yatırılacaktır.

Görüş Günleri Hususu    : Velayet hakkı sahibi olmayan taraf müşterek çocuklar ile;

  • Her ayın 1. Ve 3. Cumartesi günü saat 10.00 dan ertesi gün 18.00 a kadar,
  • Çocukların tek yıllara gelen doğum günlerinde
  • Her yılın 1 ağustos günü saat 10.00 dan, 20 ağustos günü saat 18.00 a kadar,
  • Her yıl ramazan bayramlarının tamamında,

Görüşme yapabilecektir.

Mal Varlığı Hususu          : Bu başlıkta malların nasıl paylaşılacağı hususunun yazılması gerekir.

Eşya Alacakları Hususu  : Bu başlıkta eşyaların nasıl paylaşılacağı hususunun yazılması gerekir.

Yargılama Giderleri Hususu         : Bu başlıkta yargılama masraflarını kimin ödeyeceği hususunun yazılması gerekir.

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu noktada alacaklar verecekler ve feragatler çok önemlidir. Bu sebeple mutlaka bu başlıkların içinin doldurulmasından önce ankaradaki boşanma davasına bakan avukatlarından yardım almanızı tavsiye ederim.

SORU 31: Anlaşmalı boşanma davası duruşmasında ne söylemem gerekir?

Anlaşmalı boşanma davalarında her iki taraf da katılım sağladı ise ve protokol ya da usuli işlemlerde bir eksiklik yok ise tek celsede boşanmak mümkündür. Duruşmaya girildiğinde protokol altındaki imzaların taraflara ait olduğu ve anlaşılan hususların doğruluğu ile ilgili hakim taraflardan teyit alacak ve sonrasında boşanmayı gerçekleştirecektir. Başkaca söylenmesi gereken bir husus yoktur.

SORU 32: Tek celsede boşanmak mümkün müdür?

Tek celsede boşanmak sadece anlaşmalı boşanma davalarında mümkündür. Bu davalarda eğer usuli işlemler eksiksiz yapıldı ise ve protokol de hukuka uygun şekilde düzenlendi ise anlaşmalı boşanma davasını tek celsede bitirmek mümkün olacaktır. Ancak çekişmeli boşanma davalarında tek celsede boşanmak mümkün değildir. Zira izlenmesi gereken hukuki usul işlemleri mevcuttur ve çekişmeli boşanma davasının bu sebeple tek celsede sonuçlanması mümkün olmayacaktır.

SORU 33: Boşanma davasında ne kadar nafaka öderim?

Nafakanın belirlenmesi anlamında kanunlarımızın ya da Yargıtay kararlarının belirlediği sabit bir oran yoktur. Ancak uygulamada nafaka yükümlüsünün gelirinin %30-%50 si arasında değişen miktarlar da nafakaya hükmedilebilmektedir. Bu konuda dosyanın durumuna ve tarafların mali durumuna göre yorum yapmak her zaman daha sağlıklı olacaktır. Örneğin tarafların içinde bulundukları zorunluluktan kaynaklanan borç durumları da nafaka miktarına etki edecektir. Nafaka miktarının haksız seviyelere ulaşmaması için bir ankaradaki boşanma davasına bakan avukatından ya da bulunduğunuz şehirdeki boşanma avukatlarından hukuki yardım alabilirsiniz.

SORU 34: Eşim benden çok maaş alıyor, nafaka ne olur?

İki tarafında çalışması nafaka miktarını oldukça etkileyecektir. Ancak salt çalışıyor olduğu için de nafakanın alınmayacağını söylemek doğru olmayacaktır. Nafaka miktarları arasında uçurum var ise ve karşı yan çok daha farkla maaş alıyor ise, boşanma ile mali olarak yoksulluğa düşecek olan kişi çalışıyor olsa dahi nafaka talebinde bulunabilecektir.

SORU 35: Kadınlar her zaman nafaka alır mı?

Bu soru ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Zira Türkiye’nin sosyal kültürel ve ekonomik durum yapısından kaynaklı olarak kadınların çoğunluğunun ev hanımı olduğu düşünüldüğünde boşanma ile birlikte yoksulluğa düşeceği ve bu sebeple de nafaka bağlanacağı kabul ediliyor. Bu durum da özellikle erkekler arasında kadın ne olursa olsun nafaka alır algısını oluşturuyor. Ancak hukuki zeminde durum bu şekilde değil. Boşanma avukatlarına danıştıklarında durumu taraflar da öğreniyor ancak ankaradi boşanma davasına bakan avukatlarına danışma gücü olmayanlar için buradan da açıklamış olalım. Salt kadın olmak nafaka alımını sağlamaz. Bununla birlikte boşanma ile birlikte yoksulluğa düşecek olmak gerekir. Örneğin erkeğin durumu çok iyi ancak kadın çalışmıyor, boşanma halinde kadına nafaka bağlanması mümkündür. Ancak erkek çalışmıyor ya da çalışabilecek durumu yok ise ve kadının çok iyi geliri var ise erkek de nafaka isteyebilecektir. Zira kanunlarımız kadın erkek olarak bir ayrımcılık yapmamız, yoksulluğa düşme kavramını esas almıştır.

SORU 36: Nafaka süresiz mi bağlanır? Ne kadar süre nafaka ödemek zorundayım?

Çağımızın kanayan yarası kısa süren evliliklerin ardından boşanma ile birlikte ömür boyu ödenen nafakalardır. Taraflar kimi zaman 2-3 ay gibi kısa sürelerde boşanmaya karar veriyorlar ancak taraflardan biri diğerine ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalıyor. Ne yazık ki şuan için kanunlarımızda nafakanın süreye bağlı olması mümkün değildir. Nafaka alacaklısının gelirinde çok ciddi artış olana ya da kişi tekrar evlenene kadar ya da ölene kadar nafaka devam etmektedir. Ancak meclis görüşmelerinde bu durumun üzerinde durulmaktadır ve nafakanın süreye bağlanması ve kanunumuzda değişiklik yapılması gündemdedir.

SORU 37: Boşanma davasında kusurlu sayılırsam ne kadar tazminat öderim?

Nafaka hususunda olduğu gibi bu konuda da kanunlarımız ve Yargıtay İçtihatları belirli bir oran koymamıştır. Tamamen hakimin takdirinde olan tazminat miktarlarında da genel kabul gören en fazla aylık kazancının 10 katı civarında olacağı yönündedir. Ancak bu konuda net miktar söylemek imkansızdır. Dosyanızı takip eden bir boşanma davasına bakan avukatınız ya da aile hukuku avukatınız var ise size mutlak surette gelirlere göre ortalama bir bedel söyleyecektir.

SORU 38: Evlenmeden önce alınan mallar boşanma davasında kimde kalır?

Evlenmeden önce alınan mallar, boşanma davalarında kişisel mal sayılır. Ancak bu mala ilişkin borçlar evlilik içerisinde ödenmiş ise karşı yan ödenmiş bu borçlara ilişkin alacak talep edebilir. Mal rejimi davaları son derece teknik bilgilerle ilerlemektedir. Bu davaların boşanma davasına bakan avukatı yokluğunda takip edilmesi ve sonucunun en yüksek alacakla kapatılması nerede ise imkansızdır. Bu sebeple mutlaka ankaradaki boşanma davasına bakan avukatlarından birinden ya da bulunduğunuz şehirdeki boşanma avukatlarından birinden yardım isteyebilirsiniz.

SORU 39: Evlilik sırasında alınan malların paylaşımı nasıl olur?

Evlilik sırasında alınan 2002 yılından sonraki mallar edinilmiş mal rejimi kapsamına dahildir. Yani tarafların ortak malı sayılır. Örneğin Ankara’da yaşıyorsunuz ve eşiniz üzerine Ankara da bir ev aldınız. Bu ev eşinizin üzerine alınmış olabilir ancak boşanma davası ile birlikte talepte bulunduğunuz takdirde bu evin yarısı sizin alacağınız sayılır. Burada vatandaşların boşanma avukatlarına sormadan edindikleri yanlış bilgi şu, yarısı dendiğinde evin yar hissesinin kendilerine ait olduğunu sanmalarıdır. Oysa evin değeri ne kadar ise o evin değerinin yarı değeri katılma alacağı kapsamında sayılır.

SORU 40: Boşanma esnasında borçların paylaşımı nasıl olur?

Borçlar hususu anlaşmalı boşanma davalarında tarafların ortak irade ve istekleri ile kararlaştırılabilir. Ancak bunun yapılamadığı durumlarda borcun neye ilişkin olduğunun da belirlenmesi gerekir. Örneğin borç eve ilişkin ise ve ev edinilmiş mal kapsamında sayılıyor ise evin paylaşımında önce borçlar düşecek sonrasında evin paylaşımı gerçekleşecektir. Bu şekilde de borçlar mevzusu hakkaniyetli bir şekilde çözülmüş olacaktır. Ancak borç ihtiyaç kredisi gibi bir krediye ilişkin ise bu durum aile mahkemelerinde değil genel mahkemelerde açılacak bir davanın konusu olacaktır.

SORU 41: Eşim boşanmak istemiyor, ne yapabilirim?

Tarafların en büyük korkuları kendileri boşanma davası açtıklarında onlara bu işi yokuşa süreceğini ve hatta duruşmaya bile gelmeyeceğini söyleyen karşı yan oluyor. Ancak bütün sorularda olduğu gibi bu soruda da en büyük yanılgı bir boşanma davasına bakan avukatına danışılmamasından kaynaklı oluyor. Bu sorunun çözümü ise tamamen doğru bilgide yetiyor. Zira karşı yanın boşanmak istemediğini beyan etmesi boşanma davasının sonuçlanmasını ya da boşanmanın gerçekleşmesini engellemez. Burada önemli olan kusurun varlığıdır. Boşanmak istemeyen kişide kusur var ise her halükarda boşanmaya karar verilecektir.

SORU 42: Kadın boşanma davası açar, erkek kabul etmezse ne olur? Kadın boşanmak istiyor, erkek istemiyor ne olur?

Türkiye’nin sosyal kültürel ekonomik durum bakış açısından dolayı boşanan kadınların durumu erkeklere göre çok daha meşakkatli olabilmektedir. Bu evrede de kadınlarda boşanma sürecinin uzaması daha yıpratıcı olabilmektedir. Bu sebeple ilk akla gelen korku erkek kabul etmezse olmakta ya da kadınlar bu durumun tehditleri ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sebeplerle yukarıda verdiğimiz cevaplar bu konu içinde geçerli olup, erkeğin boşanmak istemediğini söylemesinin kesinlikle boşanma davasında boşanma kararının verilmesine temel olarak engel teşkil etmeyeceğini söylemek gerekir. Her davada olduğu gibi bu tür davalarda da önemli olan ankaradaki boşanma davasına bakan avukatınız eşliğinde karşı yandaki kusurları ispat etmek olacaktır. Bu ispat gerçekleşir ise boşanma gerçekleşecektir.

SORU 43: Kadın boşanma davası açarsa hakları nelerdir?

Boşanma davasının açılması ile birlikte tarafların boşanma, velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat isteme hakları mevcuttur. Bunun dışında tarafların ziynet alacağı hakları eşya alacağı ve mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklı alacak hakları da bulunmaktadır. Kadının ayrıca koruma kararı alabilme ve müşterek hanenin kendi kullanımına tahsisi ve ziynet alacağı gibi önemli hakları da bulunmaktadır.

SORU 44: Kadın boşanmadan nafaka alabilir mi?

Taraflar ayrı yaşıyorlar ve kadının da geçimini sağlamaya yetecek gücü yok ise boşanma davası açmadan da nafaka alabilmesi mümkündür. Bu konuda mahkemeye başvurarak kendisine tedbir nafakası bağlanması talebinde bulunabilecektir.

SORU 45: Hangi durumlarda boşanma davası reddedilir?

Bu sorunun temel cevabı kusurun kimde olduğundadır. Yani boşanma davalarındaki temel amaç ağır kusurun karşı tarafta olduğunun ispatlanmasıdır. Bu sebeple eğer evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında siz ağır kusurlu çıkar da karşı yan kusursuz sayılır ise boşanma davası reddedilebilir. Tabi bu durum esastan incelemeler için geçerlidir. Usuli işlemlerdeki eksikliklerden dolayı boşanma davalarının reddedilmesi de mümkündür. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına mutlaka boşanma davasına bakan avukatından bilgi alınması gerekmektedir.