Anlaşmalı Boşanma Davaları
Anlaşmalı boşanma davaları TMK’nin, “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.” şeklindeki 166/3. maddesinde düzenlenmiştir.
Anlaşmalı boşanmanın şartları nelerdir?
Görüldüğü gibi evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı ve evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı konusunda taraflar anlaşmış olmalıdır. Bu konuda “tarafların ikrarı hakimi bağlamaz” hükmü uygulanmayacaktır. Bu sebeple de hakim başkaca hiçbir hususu araştırmayacak, soru sormayacak ve boşanmaya karar verebilecektir. Ancak boşanma kararı verilebilmesi için; hakim tarafları dinlemeli ve bu kararı baskı altında vermediklerine ikna olmalıdır. Ayrıca boşanmanın mali hususları ve çocukların durumları ile ilgili de düzenlenen şartları uygun bulmalıdır. Görülmektedir ki eğer taraflar duruşma esnasında kabul ederlerse hakim protokol şartlarında değişiklik yapabilecektir. Eğer hakim şartları uygun bulmaz ve taraflar da hakimin önerdiği şartları kabul etmezse anlaşmalı boşanma kararı verilemez.
Yargıyat’a göre anlaşmalı boşanma davasında temyiz halinde davaya çekişmeli boşanma olarak devam edilmelidir.
Anlaşmalı boşanma davalarında hakim ne sorar?
Anlaşmalı boşanma davalarında düzenlenen protokol önceden mahkemeye sunulmuş olacağından hakim ptorokol de uygun bulmadığı hususları taraflara sorabilir. Ve anlaşılırsa hakim gerekli düzenlemeleri yapabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta mahkemeye gidildiğin de ne olursa olsun tarafların anlaşma sağlamış olmasıdır. “Ben duruşmaya çıkayım, hakim nasıl isterse öyle karar verir” mantığı burada geçerli değildir. Prokololü usulüne uygun bulan hakim taraflara protokolü özgür iradeleri ile kabul edip etmediklerini sorar ve boşanmaya karar verir.
Tulin hanımla 2019 yılının şubat ayında sıkıntılı bir dönemimde tanıştım. Kendisi boşanma ile ilgili tüm sorularıma istisnasiz cevap verdi. 7 ay boyunca emin olamadigim bu konuda beni sabirla bekledi.Ulasamadigim fikir alamadığım hicbir konu kalmadı. Bana hem bir arkadaş hemde cok iyi bir avukat oldu. Hafızası çok güçlü , hicbir detayı kaçırmayan, işini layığıyla yapan mukemmel bir kisilik. Onunla tanışıp bu işi onunla sonlandirdigim için çok şanslıyım.
Nesibe Hanım bu güzel yorumunuz için teşekkür eder bundan sonraki hayatınızda mutluluklar dileriz.
Avukat Tülin Babaoğlan Yılmaz