Anlaşmalı Boşanma Dilekçesini Kim Verir?
Anlaşmalı boşanma; çiftlerin en kısa zaman diliminde evliliklerini sonlandırmaya imkan tanıyan boşanma şeklidir. Dava açılırken, hazırlanan boşanma dilekçesi ile mahkemeye başvuru yapılması gerekir. Dilekçenin Ankara boşanma avukatı ile hazırlanması, hakların savunulması yönünde avantaj sağlar. Anlaşmalı boşanma dilekçesi, Aile Mahkemelerine verilir. Eğer bölgede Aile Mahkemesi yoksa, başvurulacak kurum Asliye Hukuk Mahkemeleri olur. Boşanmanın, anlaşmalı şekilde olabilmesi için çiftlerin bazı şartları taşıması gerekir. Anlaşmalı boşanabilmek için; evliliğin en az 1 yıl sürmesi, tarafların boşanma dilekçesini anlaşmalı olarak vermesi ve mahkeme sırasında tarafların bu isteklerini dile getirmeleri gerekir. Aksi takdirde boşanma işleminin anlaşmalı şekilde yerine getirilmesi mümkün olmaz.
Anlaşmalı Boşanma İçin Dava Dilekçesini Kim Verir?
Anlaşmalı boşanma davalarında, çiftlerin mahkemeye bir gerekçe göstermeleri zorunlu değildir.bEvli kalınan bir yılın sonunda çiftler, anlaşmalı şekilde ayrılmak isterlerse hakim bu duruma onay verir. Boşanma için dava dilekçesini çiftlerden biri verebilir. Evliliğinin devam ettiği son 6 ay içinde ikamet ettiği bölgede yer alan Aile Mahkemesine dava açılabilir. Eğer eşler altı aydan daha fazla bir süredir farklı yerlerde ikamet ediyorlarsa, davalı kişinin kendi ikametinin bulunduğu yerdeki mahkemelerde dava açılabilir.
Anlaşmalı boşanma davalarında, dilekçenin haricinde boşanma protokolü de hazırlanması gerekir. Ankara boşanma avukatı ile bu protokolün en doğru ve net şekilde hazırlanması mümkün olur.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Anlaşmalı boşanma için hazırlanacak dilekçeleri, kişilerin kendi başlarına hazırlamaları doğru olmaz.
Dilekçede yanlış verilen bilgiler, sürecin uzamasına neden olur. Ankara boşanma avukatı ile birlikte dilekçeyi hazırlamanız sürecin daha sağlıklı işlemesini sağlar.
Anlaşmalı boşanma dilekçesinde yazması gereken bilgiler şu şekildedir;
- (…) Aile Mahkemesi
- Davacı; İsim, soyisim, TC kimlik numarası ve yerleşim yeri
- Davalı; İsim, soyisim, TC kimlik numarası ve yerleşim yeri
- Dava konusu; boşanma, nafaka ve velayet gibi konular
- Açıklamalar; Evliliğe dair bilgiler verilir. Evlilik tarihi, çocuklara ait bilgiler…
- Hukuki deliller; Nüfus aile kaydı ve protokol
- Hukuki dayanak; TMK 166/3. maddesi ve ilgili mevzuat
- Sonuç ve dayanak; Açıklamalar doğrultusunda boşanmaya hükmedilmesi arz edilir.