Anlaşmalı Boşanma Protokolü Geçerlilik Süresi Ne Kadardır
Anlaşmalı boşanma davaları için hazırlanan protokollerin herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Protokolün belirlenmesi ardından tarafların mahkemede protokolü tam anlamıyla kabul ettiklerini beyan etmelerinin ardından protokol geçerlilik kazanmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü geçerlilik süresi taraflardan birinin protokole itiraz etmesi ile sona ermektedir. Aksi durum olmadıkça ve taraflar arasında aldatma, hile, şantaj gibi olaylar meydana gelmedikçe hazırlanan protokoller yürürlükte kalmaktadır. Bu yüzden protokollerin tecrübeli ellerde hazırlanması, sonraki süreçte meydana gelebilecek anlaşmazlıkların doğmaması adına büyük önem taşımaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Süreci Nasıl İşlemektedir
Anlaşmalı boşanma protokolü geçerlilik süresi için bir bitiş tarihi belirlenmemiştir. Anlaşmalı boşanma süreci, boşanma kararının taraflarca alınması ile başlar. Boşanmaya karar veren taraflar, bir protokol hazırlar ve velayet, tazminat, nafaka, ev eşyalarının paylaşımı gibi hususlar avukat gözetiminde düzenlenir. Protokolün taraflarca imzalanmasının ardından dava dilekçesi oluşturulur ve dilekçe, aile mahkemesine ulaştırılarak boşanma davası açılır. İvedi olarak duruşma günü verilir ve taraflar duruşmada bulunmak zorundadır. Duruşma sırasında hazırlanmış olan protokole tam bağlılıklarını sunan ve boşanma iradelerini ortaya koyan taraflar, mahkemenin oyanı ile evlilik akdinden çıkmış sayılırlar. Bu işlemin ardından taraflar temyiz haklarından vaz geçerler ve mahkeme tarafından gerekçeli karar yazılır. Ardından karar kesinleşir. Kesinleşen kararın ardından mahkeme sonucu nüfus müdürlüğüne gönderilir ve bu sayede evlilik bağı sona eren taraflar, yeni kimlik kartlarını edinebilirler. Karar kesinleştikten sonra anlaşmalı boşanma protokolü geçerlilik süresi için belirli bir bitiş tarihi bulunmamaktadır.
Boşanma Davası Avukatlık Ücretleri
Boşanma davalarında anlaşmalı boşanma protokolü geçerlilik süresi başlayana kadar gelişen süreçte bir avukat ile birlikte çalışmak oldukça büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar kişinin kendisini temsil hakkı bulunsa da boşanma konusunda uzman kişilerden bilgi almak ve protokolü bu şekilde oluşturmak büyük bir önem taşımaktadır. Aksi takdirde gelecekte yaşanabilmesi muhtemel istenmeyen olayların önüne bu sayede geçilebilmektedir. Avukat ücretleri ise davanın çekişmeli olup olmadığına, hazırlanan protokolde yer alan maddi paylaşımın ölçüsüne göre değişiklik göstermektedir. Baro tarafından tayin edilen alt sınır üzerinden belirlenen ücretler, avukatın tecrübesine göre de değişiklik gösterebilmektedir.