Anlaşmalı Boşanma Protokolünün Önemi Nedir?

Şayet taraflar arasında söz konusu boşanmada bir anlaşma durumu varsa bu durumda yasalarımız gereğince tarafların Anlaşmalı Boşanma Protokolü imzalaması gerekmektedir. Bu protokolde çocukların durumu ve diğer hususlar ile ilgili kararlar yer almaktadır. Bu hükümler ise mahkemeden yazılı olarak talep edilmektedir. Anlaşmalı boşanma yapılabileceğine dair şartların sağlanması ve durumun tespit edilmesi ile ilgili süreç incelenmektedir. Sıkı bir şekilde taraflar arasında boşanmaya dair olan esas ve şartlar bu şekilde belirlenmektedir. Hukuka uygun bir şekilde düzenlenmesi gereken bu protokol öncelikle bir iradeden oluşmaktadır. Çiftin boşanmak istedikleri ve bu kararda kendilerinin etki ve baskı altında kalmadıkları alenen beyan edilmelidir.
Protokol Yapmadan Boşanırsak İlerde Tekrar Dava Açılabilir Mi?
Örneğin bir eviniz var. Eşiniz ile bu eve dair bir protokol hazırladınız. Fakat boşanma sonrasında eşiniz bu protokole uymadı ve evi sattı. Bu durumda protokol yapılmadan evvel şerh düşmek gerektiği unutulmamalı. Bu sebeple boşanma kararı kesinleşmesi sonrasında evin satılmaması için bir şerh düşmesi durumu söz konusu olmamaktadır. Evlilik birliği sona erdiği taktirde bu konuta bir aile konutu demek mümkün olmaz. Bu sebeple anlaşmalı olan davalar açılırken kesinlikle aceleci davranılmamalı. Boşanma kararı öncelikli olarak avukat ile paylaşılmalı.
Protokol Yapmış Bir Kişi Boşandıktan Sonra Protokolü İptal Edebilir Mi?
Anlaşmalı boşanma durumu söz konusu olduğunda tarafların bir protokol imzalaması talep edilir. Evliliğe dair tüm konuların bu protokolde netleştirilmesi sonrasında taraflar için boşanma kararına varılmış protokole dair herhangi bir değişiklik yapılamayacağı gibi taraflar arasında da boşanma davası sonuçlandığından dolayı evlilik birliği bulunmamaktadır. Taraflar arasında boşanma kararı verilmesinin ardından bu bilgiler nüfus müdürlüklerine gönderilir ve gerekli olan değişiklikler yapılır. Bununla birlikte dava henüz kesinleşmemiş ise mahkeme günü gelmiş olsa dahi taraflar davalarından vazgeçebilmektedir. Boşanma sonrasında mal kaçırma gibi durumların olması tekrar bir dava konusunu oluşturmaktadır. Bu sebeple protokol ile ilgili dava açmak mümkündür. Sözleşme yapmadan evvel maddelerin kanuna uygun olup olmadığı ile ilgili avukatlardan destek almak yararlı olacaktır.