Boşanma davaları usul ve şekil yönünden iki şekilde oluşur. Anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Anlaşma boşanmak isteyen çiftlerin Türk medeni kanunun 4721 sayılı kanunca hükmedilen şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlara birlikte göz atalım.
- Öncelikle anlaşmalı boşanmak isteyenlerin en az 1 yıl evli kalmış olmaları şarttır.
- Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftlerin boşanmanın maddi ve manevi tüm hukuki sonuçları üzerinde anlaştıklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içinde mahkemeye bildirmeleri gerekiyor.
- Anlaşmalı boşanmalarda bir diğer gereklilikte eşlerin mahkemeye katılma zorunluluğudur. Hâkim karşısında verdikleri anlaşmalı boşanma protokolü teyit etmesi zorunludur.
- Anlaşmalı boşanan çiftlerde eşler mahkemeye bir boşanma gerekçesi sunmaları konusunda bir zorunluluğu bulunmuyor. 1 yıl evli kaldıktan sonra iki tarafta boşanmak istediğini bildirdiğinde hâkim boşanma kararı verir. Bu durumda aile içinde yaşanan olumsuzluklar boşanma dilekçesine yansıtılmadan boşanma gerçekleşir.
- Anlaşmalı boşanma davası açılırken, hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye başvuru yapılması gerekiyor. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır.
Boşanma Kararının Kesinleşmesi Ne Kadar Sürer?
Boşanma kararının kesinleşmesi yaklaşık olarak 15 gün içinde gerçekleşir. Temyiz de bu süreye dâhildir. Hâkimin vermiş olduğu boşanma kararının gerekçeli kararı hazırlanarak her iki tarafa tebliğ edilir. Gerekçeli kararın temyiz edilmemesi halinde boşanma kesinleşmiş olur. Kesinleşmiş gerekçeli boşanma kararı tebligatın usullere uygun yapılıp yapılmadığı ayrıca incelenir.
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Örneği 2021
Her insanın özel olduğu düşünülürse her çiftte kendi anlayışları ve kişilikleri içinde özeldir. Aynı durum boşanma davaları içinde geçerlidir. Dinamikler ve tarafların birbirlerinden beklentileri de farklıdır. Bu da her boşanma davası da farklıdır. Boşanma dilekçeleri her vakaya uygun hazırlanmalı, boşanma dilekçesi hazırlanırken acele etmeden her şeyi eksiksiz ve düzenli bir sıralama içinde aktarmanız son derece önemlidir. Bu bakımdan boşanma dilekçenizi profesyonel bir boşanma avukatının hazırlaması yerinde olacaktır. Ancak boşanma işlemleriniz için profesyonel destek alacak maddi imkânınız bulunmuyorsa barodan ücretsiz avukatlık hizmeti talep etme hakkınız bulunduğunu da unutmadan hatırlatalım.