Anlaşmalı Boşanmada Mahkeme Nasıl Olur

Anlaşmalı Boşanmada Mahkeme Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma süreci genellikle her iki tarafında kendi istediği ile hayatlarını ayırması ile başlamaktadır. Bunun için ise öncelik olarak kişilerin avukatlar ile veya kendileri aralarında malların veya istenecek olan nafakalar hakkında bir sözleşme yapması gerekmektedir. Bu sözleşme hazırlandıktan sonra ise evlilik süreci devam ederken kalınan son 6 aylık yerdeki Aile mahkemelerine dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra ise mahkeme tarafından dava sürecinin ne zaman başlatılacağı belirlenmekte ve kişilere tebliğ edilmektedir. Dava zamanı gelindikten sonra ise hâkimin yönetmiş olduğu soruların beyanı hakkında herhangi bir sorun çıkmaması durumunda ise tarafların anlaşmalı olarak gerçekleşecek olan boşanma süreci tamamlanmaktadır.

Anlaşmalı olarak gerçekleşecek bu dava sürecinde kişilerin herhangi bir avukat ile çalışması zorunlu olmamaktadır. Ancak kişilerin bu sürecin en sorunsuz ve tarafların şekilde haklarının savunulabilmesi için gerekli olmaktadır. Vekalet verilmesi ile de avukat bu sürecin başlaması ve sürecin devam ettiği aşamalarda nelerin gerekli olduğunu ve nelerin gerekli olmadığı konusunda kişilere yol göstermektedir. Böylelikle de daima kişilerin aleyhine olumlu olacak kararların alınması için çalışmalarını o yönde yoğun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Anlaşmalı Boşanmada Mahkeme Nasıl Olur
Anlaşmalı Boşanmada Mahkeme Nasıl Olur

Boşanma Davasında Davalı Mahkemeye Gelmezse Ne Olur?

Anlaşmalı boşanma süreci genellikle her iki tarafında bunu istemesi sonucunda açılmaktadır. Ancak dava günü kişilerin bir problem ile karşı karşıya kalması veya boşanmak istememesi durumunda dava ileri bir tarihe ertelenmektedir. Ertelenmesi durumunda ise anlaşmalı olarak gerçekleşecek olan bu dava çekişmeli boşanma sürecine dönmektedir. Bununla beraber de boşanma süreci düşünülenin aksine daha uzun ve yorucu bir sürece doğru kaymaktadır.

Anlaşmalı Boşanmada Mahkemeye Gidilir Mi?

Anlaşmalı boşanma davaları kişilerin yaşamış oldukları bölgedeki Aile mahkemelerinde görülmektedir. Bu süreçte ise her iki tarafında bu durumu isteyerek başvurmasından dolayı ise iki tarafın da davada bulunması gerekmektedir. Bunun sebebi ise mahkeme ile ilgilenen hâkimin boşanma beyanını her iki tarafın da ağzından duymak istemesinden ve boşanma şartlarını kabul ettiğini duymak istemesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de kişilerin anlaşmalı olarak gerçekleşecek olan boşanma davalarında mahkemelerde bulunması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir