Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Gelmezse Ne Olur

Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Gelmezse Ne Olur?

Anlaşmalı boşanma davası genellikle çiftlerin isteyerek mahkemeye başvurması ve aksi bir durum olmaması durumunda davanın boşanma ile bitmesini sağlamaktadır. Ancak davalar ne kadar anlaşmalı olarak açılmış olsa da kişilerin boşanma davasına gelmemesi gibi durumlarında dava çekişmeli boşanma davasına dönmektedir. Bunun sebebi ise hakimlerin hem davacı hem de davalı tarafından yanı çiftlerin her ikisinden de boşanmak istediklerini sözlü bir şekilde beyan etmesi durumunda gerçekleşmektedir. Bu yüzden de boşanma davasının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için çiftlerin her ikisinin de orada bulunması gerekmektedir. Bulunmaması durumunda ise mahkeme uzamakta ve boşanma süreci düşünüldüğünden de yorucu bir aşamaya sürüklenmektedir.

Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Gelmezse Ne Olur
Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Gelmezse Ne Olur

Anlaşmalı Boşanmada Taraflar Hazır Olmalı Mı?

Anlaşmalı boşanma davası kişilerin karşılıklı anlaşmaları durumunda belirlenen şartların kabulü sonrasında Aile mahkemelerine başvuru yapılarak açılmaktadır. Bu şekilde de dava süreci başlamakta ve hâkim tarafından işlem süresi devam ettirilmektedir. Aile mahkemelerinde gerçekleşen bu davalar genellikle anlaşmalı olarak olmasından dolayı kısa süreler içerisinde gerçekleşmektedir. Ancak bu sürenin uzamaması için ise çiftlerin mahkeme salonunda bulunması ve kendi istekleri ile boşanmak istediklerini beyan etmeleri gerekmektedir. Bu beyan sonucunda hâkimin herhangi bir durumdan kuşkulanmaması veya tarafların istekleri hakkında herhangi bir sorun çıkmaması durumunda boşanma süreci tamamlanmaktadır. Bu yüzden de kişilerin boşanma davalarında mahkemelerde bulunması zorunlu olmaktadır. Olunmaması durumunda ise tarafların anlaşmalı boşanma olarak açmış oldukları davaları, çekişmeli boşanma davalarına dönmektedir.

Davacı Avukatı Duruşmaya Gelmezse Ne Olur?

Anlaşmalı boşanma davası çiftlerin isteklerine göre bir avukat ile çalışmasını sağlamaktadır. Yani bu süreçte kişilerin mutlaka bir avukat ile çalışma zorunluluğu olmamaktadır. Ancak sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi için tutulan avukatların davalara katılmaması durumunda ise avukat hakkında disiplin cezası verilmektedir. Bunun haricinde ise açılan davanın tarafların duruşmaya gelmemesi ve sonuca bağlanmaması durumunda dava açılmamış olarak kapanmaktadır. Bu yüzden de davacı avukatının davaya gelmemesi durumunda mahkeme işlenmemektedir. Ancak belli başlı mazeret ve geçerli koşullar mahkemeye sunulması durumunda ise belirlenen bu işlem gerçekleştirilmemekte ve davanın düşmesi veya açılmamış olarak sayılması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

One thought on “Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Gelmezse Ne Olur?”

  1. ozaman anlasma protokolu bı anlamı yok protokol yapıyorsun avukat 2000tl anlasma belgesı hazırlatıyorsun eslerden bırı gelemz ıse cekısmelıye donuyor hakım anlasma protokolu varsa gelmeyen tarafa yaptırım uygulatmalıdır yada yakalama kararı ıle zorla getırmelıdır protokol ımzalayıp gelmıyorsa tazmınat mahkeme masrafları gelemeyen tarafa odetılmelıdır mahkemeyı oyalamaktan hakım tarafından gereklı ıslem ceza verılmelıdır boyle anlasmalı bosanma yasasımı olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir