Arabuluculuğun Avantajları Nelerdir

Öncelikle her iki tarafında uzlaşabileceği bir ortam yaratıldığından ötürü oldukça önemlidir, her iki tarafı da ek masraflardan da kurtarır. Yargı yolunda mahkemenin görülmesinden daha düşük bir maliyet sizleri bekliyor. Ayrıca da yargı yolunda sürecek olan davaların uzunluğuna göre de arabuluculuk hizmeti ile sorunun çözülmesi daha kolay ve de daha hızlı gerçekleşir. Özellikle de aylarca sürecek olan davaların yargı tarafından işlenmesi çok zahmetli olabilir ve bazen tarafları blokajları artar, gündelik hayata dönmeleri söz konusu olmaz. Zaman kaybının önüne geçilmek amaçlı ortaya çıkmış bir çözüm yöntemidir, bu sebeple de zahmetsiz ve de kolay, hızlı bir şekilde sorun çözümlenir. Gizlilik ilkesi gereği de taraflar ile ilgili dosyalar, veriler arabulucular tarafından korunur, gözetilir.

Arabulucu Avukat’ın Davaya Etkisi Nedir?

Arabuluculuğun Avantajları Nelerdir
Arabuluculuğun Avantajları Nelerdir

Arabulucular da tıpkı tüm avukatlar, hakimler, savcılar gibi hepsinin mezun olduğu fakülte olan hukuk fakültesinden mezun olmuşlardır. Son zamanlarda yaklaşık bir yedi senedir Türk Hukuk sisteminde var olan arabuluculuk hizmeti ile de bazı uyuşmazlıklar bu arabulucu avukat yardımıyla çözümlenmeye başlamıştır. Hem kısa bir süre içerisinde hem de maliyetsiz bir şekilde çözümlenen bu davaların yüzde 96’sı iki tarafında mahkemeye gitmeyerek arabulucu yardımı ile çözmesi ile sonuçlanır. Özellikle bu süreçte avukatların süreç içerisinde diyalog kurma becerileri gelişkin olduğunda da sulh ortamını sürdürmek zorundadırlar. Her iki tarafında kazanacağı bu sistem de önemli olan bu ortamın sürdürülmesi ve bunu da sürdüren avukat arabulucudur.

Arabuluculukta Taraflar Anlaşırsa Ne Olur?

Uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden olan arabuluculuk süreci genellikle de büyük bir oranda olumlu bir şekilde iki tarafında anlaşması ile tamamlanır. Beklenti esas anlamda çözüm odaklı olduğu için de sürecin sonucunda olumlu sonuçlar elde etmek olasıdır. Tüm konularda anlaşma yaşanması durumunda arabulucu ile anlaşma gerçekleşir. Her konunun anlaşılmasının mümkün olmadığı konularda ise kısmi anlaşa söz konusudur. Bu durumda bir kısım işlem mahkemeye yansıyabilir. Anlaşma ile sonuçlanan bu ilk seçenekte bir anlaşma tutanağı düzenlenir ve de taraflar zaten kendi kararları olan bu anlaşma metni doğrultusundaki edimlerini yerine getirirler.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir