Boşanma Davası Nasıl Olur?

Boşanma Davası Nasıl Olur?
Boşanma Davası Nasıl Olur?

Boşanma davası açacak çiftler tarafından davanın nasıl açılacağı ve nasıl seyredeceği merak edilmektedir. Öncelikle bir avukattan yardım alarak işe başlayabilirsiniz. Ancak avukat ücretlerini ödemek için maddi güce sahip değilseniz muhtarlıktan alacağınız fakirlik kağıdı ile sizlere barodan avukat tayin edilmesini sağlayabilirsiniz. Mahkeme de sizden bir boşanma dilekçesi talep edecektir. Dilekçede boşanmak isteme sebeplerinize detaylı olarak yer vermelisiniz. Delik ve şahitler çekişmeli boşanma davalarında oldukça önemli olmaktadır. Şayet sizlere şahitlik edecek birileri varsa bunları da dava dilekçenize eklemeniz gerekiyor. Anlaşmalı boşanma ile evliliğinizi sonlandırmak istiyorsanız bu durumda da anlaşmalı boşanma yapılacağına dair bir dilekçe sunulmalıdır.

 Boşanma Davası Açmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Boşanma davası açmak için gerekli olan şartlar Medeni Kanun’da 2’ye ayrılmaktadır. Elbette bu şartlar dava türüne göre değişecektir. Şayet anlaşmalı boşanma davası açılacak ise tarafların en az 1 yıl evli kalması ve aynı zamanda her türlü şartta anlaşmış olmaları esastır. Genel olarak ise zina, terk etme, akıl sağlığı, fiili ayrı yaşama, onur kırıcı davranış ve kötü muamele, hayata kast etme, küçük düşürücü suç işleme ve haysiyetsiz yaşam olarak sayılabilir.

Eşi ailesi ile görüştürmemek, eşin ailesine hakaret etmek, iftira atmak, aşırı derece kıskançlıkta bulunmak, eşini sevmediğini söylemek, bağımsız bir konut sağlamamak boşanma sebebidir. Ayrıca sürekli olarak alkol kullanımı, eşi sosyal yaşamdan soyutlamak, kadının mesleğini icra etmesine engel olmak, ev eşyasına zarar vermek, cimri olmak, zorla ters ilişki kurmak gibi sebepler de boşanma sebebidir.

Tek Taraflı Boşanma Açılabilir Mi?

Tek taraflı olarak açılan davalar kanunlarımız tarafından çekişmeli boşanma davası olarak ifade edilmektedir. Şayet taraflar uzlaşmaya varamıyor ise böyle bir dava açılabilir. Ancak bu tür bir davanın açılabilmesi için davacı olacak eş tarafından mahkemeye bir sebep sunulması gerekmektedir. Şayet sebep belirtiliyor ise bu sebep de kanıtlanmalıdır. Dava sıkı bir şekilde takip edilir ve boşanma avukatı tarafından hukuki süreç iyi takip edilir ise tek taraflı olarak açılan davalar da kısa süre içerisinde sonuçlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir