Boşanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Geçer?
Boşanma davasında ilk duruşma tarafların ve var olan çocukların merakla beklemiş oldukları bir duruşmadır. Bu duruşma adından da anlaşıldığı gibi boşanma davasının ön incelemesinin yapılmasını ifade etmektedir.
Kısaca bu duruşmada tarafların dava için sunmuş oldukları delillerin, belgelerin, gerekçelerin hakim önünde avukat vesile ile veya kişinin kendisinin sunulmasıdır. Bu duruşmada hakim her iki tarafları ve bu tarafların gerekçelerini dinler. Daha sonra ise hazırlamış oldukları belgeler var ise bu belgeleri bir inceleme altına alır. Daha sonra tarafların kararında herhangi bir değişiklik olmazsa taraflara bir tahkikat günü ve saati verilir.
Boşanma Davasında İlk Duruşma: Ön İnceleme Duruşması
Boşanma davasında ilk duruşma aşamadı boşanma işlemlerini başlatan kişilerin dava sürecinde yapmış oldukları ikinci adımdır. Ilk adımları ise dava süreci için gerekli olan dilekçe, belge ve protokollerin hazırlanmasıdır.
Kişilere verilen dilekçe aşaması karşılıklı olarak her iki tarafa da iki defa verilir. Bu dilekçelerin her biri için ise kişilere 2 haftalık bir sure verilir. Bu surenin sonunda ise kişilere bir ön inceleme tarihi verilir. Bu tarih ise genel olarak davanı açıldığı tarihten 5- 6 ay kadar sonra olmaktadır.
İlk Duruşmada (Ön İnceleme Duruşmasında) Hangi İşlemler Yapılır?
Boşanma davasında ilk duruşma kişiler için oldukça heyecan veridir. Boşanma davasının başlatılabilmesi için gerekli olan dilekçelerin, protokollerinin, çocukların kimlik belgelerinin ve diğer evrakların tamamlanmasının ardından ilk duruşmasının ne zaman olacağı ve ne şekilde olacağı merak konusu olmaktadır.
İlk duruşma dava için bir ön inceleme niteliği taşımaktadır. Yani hakim belirli konularda incelemeler yapar ve gerekçeleri kanıtlayıcı nitelikte olan belgeleri inceler. Bu anlamda ilk duruşmada yapılan işlemlerin aşağıdaki gibi sıralandığı söylenilebilmektedir.
- Tarafların ilk itirazları hakim tarafından incelenir.
- Taraflarının birbirleri ile uyuşmazlık içinde oldukları konuşalım değerlendirmeleri yapılır.
- Taraflara sunmuş oldukları gerekçelere yönelik hazırlamış oldukları belgeleri hakim önünde sunabilmeleri için süre verilir.
- Tarafların sunmuş oldukları delillerin toplanabilmesi için gerekli olan işlemler yapılır.
- Hakim her iki tarafı da barışa davet eder.
- Son olarak da tahkikat günü ve saati taraflara bildirilir.