Boşanma Davasında Mahkeme Avukat Veriyor Mu?
Boşanma davasında mahkeme avukat veriyor mu? boşanma kararı alan kişiler mahkeme ve avukat masraflarını karşılayacak ekonomik güce sahip olmadıklarında internette en çok bu sorunun yanıtını öğrenmeye çalışır. Boşanma davası açmak isteyen kişinin eğer adli yardıma ihtiyacı var ise bulunduğu ilin barosunda ya da adliyesine giderek adli yardım talebinde bulunabilir. Bu durumda baro tarafından kendilerine bir avukat atanır. Ancak adli yardım talebinde bulunan kişinin avukatı seçme hakkı bulunmaz. Bununla birlikte avukat ve mahkeme harç ve giderleri kişi adına Devlet tarafından ödenir. Ancak bunun olabilmesi için adli yardım talebinde bulunan kişinin maddi durumunun bunu karşılamaya yeterli olmadığına dair belgeleri ibraz etmesi gerekir. Boşanma davası sürerken de taraflar mahkeme gider ve harçlarının yüksek olmasından dolayı adli yardım talebinde bulunabilir. Aynı şekilde taraflar, maddi durumunun iyi olmadığını belgelerle ibraz etmek durumundadır. Mahkeme gider ve harçları bu durumda kişi yerine Devlet tarafından ödenir.
Boşanma Davası Hemen E Devlete Görünür Mü?
Günümüzün gelişen teknolojisi ve e- devlet sistemi sayesinde kişiler haklarında açılmış davaları görebilir. Bu nedenle boşanma davası hemen e- devlete görünür mü sorusunun yanıtı en çok araştırılan konulardan biridir. Bununla birlikte boşanma davasının e- devlet üzerinden açılması mümkün olmamaktadır. Boşanmak isteyen adaylar yetkili ve görevli olan mahkemeyi belirledikten sonra adliyeye giderek boşanma davası açabilir. Boşanma avukatları boşanma davasını UYAP sistemi üzerinden açabilir. Boşanma davası açıldıktan sonra taraflar e- devlet üzerinde davayı görebilirler. Boşanma dilekçelerini görmek isteyen taraflar adliyeye gidebilir ya da Adalet bakanlığının Uyap sistemine vatandaş portalına girerek tüm dosya evraklarını görebilir. Ayrıca boşanma kararı gerçekleştirdikten sonra boşanma gerekçeli kararının son durumunu e- devlet üzerinden takip edebilirler.
Boşanma Celbi Kaç Günde Gider?
Boşanma davası açan kişilerin merak ettikleri konulardan birisi de boşanma celbi kaç günde gider sorusudur? Boşanma davası dilekçesinin adliyeye verilip mahkeme harç ve masraflarının yatırılması ile boşanma davası açılmış olur. Boşanma davasının açılmasının ardından boşanma davasının davalı tarafa gönderilmesi 30 gündür. Gecikmelerin yaşanabileceği düşünülerek boşanma celbinin davalı tarafa gitme süresi 37 güne kadar çıkabilir. Bununla birlikte sürenin daha kısa olması ya da daha da uzaması da ihtimal dâhilindedir. Davalının açılması ile eşlere tebligat gönderilir. Tebligat taraflara ulaşmazsa, tebligat muhtarlığa yapılır. Eğer mernis adresi bulunuyorsa kişilere tebligatın ulaşıp ulaşmama durumu bulunmaz. Boşanma celbi elinize ulaştıktan sonra, tebligata cevap ve itiraz hakkınız bulunur. Bu itirazı yapmak ve cevap vermek için ise 14 günlük bir süreniz bulunur. 14 günlük bu süreyi geçiren taraflar itiraz ve cevap verme hakkını kaybetmiş sayılabilir. Bu durumu göz önünde bulunduran tarafların boşanma davalarında bir avukatla çalışmaları bu ve buna benzer sorunların yaşanmasını önler.