BOŞANMAK İSTİYORUM. PARAM YOK. NE YAPMALIYIM?
Öncelikle bütün hukuki danışmalarda ve davalarda bir avukatın neden ücret alması gerektiğine değinmeyi gerekli buluyorum. Sonrasında ise boşanma davalarında avukatın ücret alma zorunluluğuna rağmen durumu olmayan kişilerin ne yapmaları gerektiğine değinelim.
Bir avukata danışma için gittiğinizde avukatın size ücretsiz danışmanlık vermesi yahut ücret almadan dava alması disiplin cezasını gerektirir. Bu konuyla ilgili Türkiye Barolar Birliğinin bir çok kararı bulunmaktadır. Zira ücretsiz iş almak haksız rekabet ve reklam yasağı kurallarının da ihlalli niteliğinde sayılacağından birçok konuda zararlı olacaktır. Bununla birlikte avukatların aldıkları ücretleri karşılayacak durumu olmayanlar ne yapmalıdır.
Zaten boşanma evresinde olan, hayat şartlarıyla mücadele eden kişilerin gerçekten mali durumları bir avukat tutmaya yetmiyor ve kendi başlarına da davayı yürütmek istemiyorlar ise bulundukları baro adli yardım merkezlerine başvurmaları gerekmektedir. Örneğin bir kişi Sincan da yaşıyor ise ve dava açmak için avukat tutmaya yetecek birikimi yoksa Ankara Batı Adliyesi adli yardım bürosuna başvurmaları ve gerekli evrakları toplamaları akabinde kendilerine avukat atanmasını istemeleri gerekmektedir.
Her baroya göre değişmekle birlikte muhtarlıktan alınacak fakirlik belgesi, tapudan alınacak üzerine kayıtlı gayrimenkul olmadığını gösterir bir belge, SGK’den alınacak çalışılmadığı gösterir bir belge gibi belgeleri toplayarak adli yardım bürolarına teslim ettiklerinde, adli yardım büroları evrakları inceleyecek ve şartlar oluşuyorsa kişiye ücretsiz avukat tayini yapacaktır. Taraflar evraklarını teslim ettikten sonra kendilerine tebligat gelerek hangi avukatın görevlendirildiği detaylı bir şekilde adres ve telefon bilgileriyle yazılacaktır. Ancak kişi çalışıyor olmasına rağmen kendisini sigortasız göstermesi, evi arabası olmasına rağmen kendisini yoksul durumda göstermesi tespit edilmesi halinde taraf oldukça büyük zararlara girebilecektir. Bu sebeple bu başvurular yapılırken evrakların doğru mahiyette düzenlettirilmesi oldukça önemlidir. Zira boşanma dava sürecinde yapılacak sosyal kültürel ekonomik durum araştırmalarıyla kişilerin gerçek durumu saklamaları oldukça zordur.
Peki dava harç ve masraflarını karşılama gücü olmayanlar ne yapacaktır? Yukarıda bahsini ettiğim evrakları dava açarken dosyaya sunmanız halinde ve adli yardım talebinde bulunmanız halinde hakim evraklarınızın doğruluğunu ve yeterliliğini inceledikten sonra adli yardımdan yararlanmanıza yani dava harç ve masraflarını ödemenize gerek olmadığına karar verebilecektir.
Boşanmak istiyorum param yok
Merhabalar, dosyayı kendiniz açarak durumunuz olmama şartlarını sağlıyprsanız adli yardım talebinde bulunabilir, ya da bulunduğunuz ildeki adli yardım bürolarına başvurarak tarafınıza avukat atanmasını isteyebilirsiniz.
Hiç bir gelirim yok…çalışmam da yok…nasıl ücretsiz ve yüksek tazminat ve nafaka alarak boşanabilirim…
Avukat tutmanızı tavsiye ederiz. Mali durumunuz yok ise baroların adli yardım kuruluna başvurarak avukat isteyebilirsiniz.
Merhaba asgari ücretle çalışan biriyim avukat tutacak durumum yok baroya başvurarak avukat talebinde bulunup boşanma davası açabilirmiyim harç masrafları ne kadar tutar sadece harç ödeyip baro ücretsiz avukat talebi olurmu
tabi olur. Bulunduğunuz ildeki adli yardım bürolarına başvuru yapabilirsiniz. Gerekli şartları sağlıyor iseniz dava harç ve masrafları konusunda da ödeme yapmamak için adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.