ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA HAKİM NELER SORAR?
Çekişmeli boşanma davasında hakim neler sorar sorusu davalarını kendileri açan bu evreden boşanmak için bir avukattan yardım almayan kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesidir.
Öncelikle taraflar çekişmeli boşanma davalarını açtıklarında dilekçelerini özenle hazırlamalıdırlar. Dilekçelerde bulunan bir eksiklik yahut hata davanın tüm evrelerini etkileyebilecektir. Bu nedenle dilekçelerde bir sıkıntısı olmayan yahut usulen reddi gerektirmeyen hallerde hakim davanın esasına girecektir. Ön inceleme evresinde yapılacak usulü işlemler tamamlandıktan sonra tahkikat evresinde hakim boşanmanın sebepleri ve tanıklar gibi hususlarda taraflardan beyan isteyecektir. Bu evrede başarılı bir boşanma avukatı ile çalışıyorsanız süreç sizin için çok dava avantajlı olacaktır. Zira boşanma avukatı dava esnasında karşılaşacağı muhtemel soruları bildiği için sizi ve davasını ona yönelik yönlendirebilecektir.
Çekişmeli boşanma davalarında hakim özellikle taraflar arasında yaşanan olaylara, psikolojilerinin nasıl etkilendiğine, çocuklar var ise çocuklara kimin baktığına ve nasıl bir yaşam sunulduğuna, şuan tarafların mali durumuna, nasıl geçindiklerine, tanıklarına, tanıkların beyanlarına ilişkin sorular sorabilecektir. Her davanın içeriği kendi içerisinde değerlendirildiğinde sorulacak sorularda davanıza göre farklılık arz edebilecektir.
Anlaşmalı boşanma davalarında hakim neler sorar?
Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davaları gibi değildir. Hakim bu davalarda boşanmanın konularına, evliliğin problemlerine ilişkin sorular sormayacaktır. Eğer anlaşmalı boşanmanın olması için gereken şartlar taşınıyorsa davanın içeriğinde daha çok protokole yönelik sorular sorulacaktır. Anlaşmalı boşanma davalarının şartları için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu davalarda protokol düzenlenip mahkemeye sunulduğu için hakim protokolü tekrar edecek ve taraflara imzaların kendilerine ait olup olmadığını ve de protokolü kabul edip etmediklerini soracaktır. Protokol de hukuka aykırı düzenlemeler var ise bunları düzeltmek adına da gerekli soruları yöneltebilecektir. Ayrıca anlaşmalı boşanma davalarında hakim müşterek çocuk var ise onun geleceğine yönelik düzenlemeleri de araştıracak ve bu konuda taraflardan bilgi alabilecektir. Zira her ne kadar taraflar protokol hükümlerinde anlaşmış iseler de hakim duruşma esnasında hakkaniyete uygun bir paylaşım yapılıp yapılmadığını ve tarafların kaybettikleri haklardan haberdar olup olmadığını öğrenmeye çalışacaktır. Bazen de şartlar taşınıyorsa hakim sadece taraflara protokolü kabul edip etmedikleri sorduktan sonra duruşmayı biterebilecek ve boşanmaya karar verebilecektir. Bu durum da yine davanız da protokolünüzün ne kadar doğru hazırlandığına bağlıdır. Protokollerde tarafların sıklıkla hak kaybına ugradıklarına şahit olduğumuzdan protokolünüzün düzenlenme evresinde boşanma avukatından yardım almanızı tavsiye ederiz.