Covid 19 Sebebi İle Boşanma Davaları Görülüyor Mu?
Dünya gündemine bomba gibi oturan pandemi sebebi ile boşanma davaları da bir süre ertelenmişti. Alınan tedbirler ile birlikte izolasyon vurgusu ile herkes evinde kalmak zorunda kaldı. Alınan tedbirler kapsamında mahkemeler de kapandı yani yargı süreci de aslında Covid 19 virüsünden etkilenmiş oldu. Adalet Bakanlığı tarafından verilen karar ile birlikte önem arz etmeyen ve herhangi bir aciliyeti olmayan davaların ertelenmesi kararı verildi. Duruşmaların ise 15 Haziran’a kadar durdurulması kararı verilmişti. Salgının derecesi yavaşlar ise bu durumda davaların görülme tarihi de erkene alınabilirdi. Covid 19 sebebi ile boşanma davaları görülüyor mu? Sorusunun cevabı ise bu durumdan anlaşılacağı üzere hayırdı. UYAP sistemi ya da tebligat yolu ile davaların ertelenmesi durumu söz konusu idi.
Dava açılması durumu ise boşanma avukatı tarafından UYAP sistemi üzerinden açılabilmekteydi. Yani görülüyor ki dava açılmasının önünde değil, davaların görülmesinde erteleme söz konusu idi. Duruşma günleri için ise ileri tarihler veriliyordu. Bu pandemi sürecinde anlaşmalı ya da çekişmeli olması fark etmeksizin boşanma davası açmak isteyen taraflar dava açabilmekte, dilekçeler verilebilmekte fakat asıl nokta duruşma gününün verilmesinde olmaktadır. Eline dilekçenin ulaşması üzerine davalı taraf tarafından cevap 2 hafta içinde ilgili mahkemeye bildirilmek durumundadır. Ancak 15 Haziran’a kadar cevap verilmez ise bu durumda hak kaybı söz konusu olmayacaktır. Çünkü pandemi sebebi ile yasal süreler durdurulmuştur.
Bu noktada merak edilen sorulardan biri de velayet hakkıdır. Koronavirüs bulaştırmamak için çocukların ilgili tarihlerde diğer ebeveyne gönderilmesi merak edilmektedir. Ancak zamanı geldiğinde çocuğun karşı tarafa gitmesinin engellenmesi ya da telefon ile iletişim kurmasının engellenmesi durumunda bu durum mahkeme dosyasına eklenecektir. Nafaka alacağı ile ilgili ise süre durması söz konusu değildir. Nafaka ödemeyen kişiler hakkında icra takibi başlamışsa bu durumda süreler işlemeye devam etmektedir. Şayet nafaka borçlusu nafaka borcunu ödemez ise hakkında tazyik hapsine karar verilecektir. Bu süre de 3 aydır. 15 Haziran süresi geçtiği için davalar görülmeye başlamıştır.