Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Dava dilekçesinin hazırlanması oldukça dikkatle yapılması gereken bir iştir. Her mahkemeye ve her davaya sunulacak dilekçeler birbirinden farklıdır. Bu anlamda genel bir dilekçe örneği bulmak davanız açısından çok da doğru olmayacaktır. Zira her olan kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmeli ve ona yönelik olarak dilekçe hazırlanmalıdır. Bu sebeplerle hangi alanda olursa olsun mutlaka alanında uzman avukatlar tarafından dava dilekçelerinin hazırlanması anında yardım alınmasını tavsiye etmekteyiz.

Dava dilekçesi nasıl yazılır? Boşanma dava dilekçesi nasıl yazılır?

Dava dilekçelerinizi hazırlarken öncelikle neleri talep edeceğinize göre yetkili ve görevli mahkemeyi iyi belirlemek gerekmektedir. Bu anlamda yapılacak bir yanlış taraflara aylar kaybettirebilecektir. Bu sebeplerle de dava dilekçesi yazılırken ilk karar verilmesi gereken husus budur. Sonrasında hazırlanan dilekçe ceza davaları için mi yoksa hukuk ve idari davalar ile mi ilgili ise ona göre konu araştırılması yapılmalıdır.

Öncelikle şekli şartların sağlanması gerekmektedir. Sonrasında ise olayın açıklanma kısmında çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Hakkınızı korumak için yahut almak için dava açarken hak kaybına uğramamak adına açıklamalarınızı ve taleplerinizi doğru şekilde sunmanız sizler için oldukça faydalı olacaktır. Dava dilekçeniz hazırlanırken olaylar belirli bir kronoloji ile anlatılmalıdır. Sizin hayatınızı hiç bilmeyen hakime konunun direk anlatılması doğru olmayabilir. Bu sebeple fazla ayrıntıya girmeden genel hatları ile tüm olayın detaylıca anlatılmasında fayda vardır.

Dava dilekçesinde bulunması gerekenler nelerdir?

  1. Mahkemenin adı
  2. Ad, soyad, TC kimlik no
  3. Karşı tarafın ad soyad ve tc kimlik no
  4. Davanın konusu
  5. Davayı açma nedeniniz
  6. Talebiniz
  7. Yasa dayanaklarınız
  8. Delilleriniz
  9. Varsa konu ile ilgili emsal kararlar
  10. Ve diğer hususların tamamı

Dava dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dava dilekçesi hazırlanırken öncelikle yukarıda bulunan şartların varlığı önemlidir. Sonrasında ise dikkat edilecek pek çok husus davanın konusuna ve mahiyetine göre değişmektedir.

Karşı dava dilekçesi nasıl hazırlanır?

Karşı dava, size karşı açılmış olan boşanma davasında cevap süresi içerisinde sunacağız cevap dilekçesi ile yahut ayrıca başka bir mahkemede açacağınız dava ile açılabilir. Karşı dava dilekçesinde hangi davaya karşılık olarak dava açtığınızın açıkça belirtilmesi ve birleştirme talebinizin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Dava dilekçesi örneklerine nasıl ulaşabilirim?

Öncelikle internet ortamında yaptığınız aramalarla bulduğunuz dava dilekçeleri genel hatlarıyla sunulmaktadır. Olayınız ile ilgili bulduğunuz hazır kalıplar sizler için uygun olmayabilir. Bu sebeplerle dava dilekçeniz hazırlanırken hak kaybına uğramamanız adına mutlaka alanında uzman avukatlardan yardım almanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir