Dolandırıcılık Suçu ve Cezası

Dolandırıcılık Suçu

Türk Ceza Kanun’una göre hileli davranışlar sergileyerek kişileri aldatmak, o kişiye veya başkasına zarar verecek davranışlarda bulunarak, kendine veya başkasına yarar sağlayan kişilerin cezalandırılacağı bilinmektedir. Dolandırıcılık suçu ve cezası içeriklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kişilerin bu suçta en önemli olanının karşısındakini hileli davranışları ile birlikte failin kendi menfaatini sağlamasıdır. Bunun dışında kişinin herhangi bir menfaati elde etmemiş olması, hileli davranışlarda bulunmuş olmaması dolandırıcılık suçuna girmemektedir.

Kişilerin cezalarının artırılmasında da farklı durumların var olabileceği bilinmelidir. Tacir veya şirket yöneticisi olabilecek olan kişilerin şirket adına hileli davranışlarda bulunuyor olması, ticari alanlarda var olan kooperatiflerin yöneticileri tarafından, mesleklerine yönelik olarak kendilerine duyulan güvenleri farklı yollardan kullanmak isteyen kişilerin, kötü düşünce ile yaklaşan kişilerin cezalarının artırılabileceği bilinmelidir.

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu

Nitelikli dolandırıcılık, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olacak davranışların sergilenmesi ile ve bunun gibi diğer suçların olması ile değerlendirilmektedir. Bilişim sistemlerinin veya banka ve kredi işlemlerinin araç olarak kullanılıyor olması ile oluşmaktadır. Bunun yanı sıra kredi işlemlerinin başlatılması, sigorta miktarlarının tahsil edilmesiyle, kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan çalışanlarda bahis veya iş gördürme işlemi ile dolandırıcılığın yapılabileceği bilinmektedir.

Dolandırıcılık suçu ve cezası konusunda sanığın ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyor olması gerektiği bilinmektedir. Sanığın savunmasının ise ceza avukatları tarafından yapılmakta olduğu da bilinmelidir. Nitelikli dolandırıcılık suçunun 2 yıldan 10 yıla kadar süreçler içerisinde cezalandırılacağı söylenmektedir. Bu ceza durumunda kişilerin cezalarını paraya cezası olarak istemeleri ile beraber para cezasının yarıya düşürülebileceği görülmektedir. Bununla beraber iki katına da çıkarılabilmektedir.

Basit Dolandırıcılık Suçunun Cezası (Yaptırımı)

Basit dolandırıcılık suçu ve cezası Türk Ceza Kanunu’nun 157. Maddesine bağlı olarak değiştirilmiş olduğu görülmektedir. Bu duruma bağlı olarak suçun durumuna bağlı olarak 1 yıldan 5 yıla kadar sürebilmektedir. Bu süreç için maddi cezaya dönüştürülecek ise beş bin güne kadar para cezası uygulanmaktadır.

Bunun yanı sıra faile iki cezanın da aynı anda verilebileceği görülmektedir. Yani hem para cezası hem de hapis cezası verilebilmekte olduğu görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir