En Hızlı Boşanma Davası Nasıl Olur

En Hızlı Boşanma Davası Nasıl Olur?

En hızlı boşanma davası nasıl olur sorusu boşanmayı düşünen çiftler tarafından merak edilir. Tüm evliliklerin şiddet, tartışma veya zararlı olaylarla karakterize edilmesi gerekmez. Evlenseniz bile, dostane bir şekilde boşanabilmelisiniz. Eş, başvuruda boşanma için herhangi bir gerekçe göstermek zorunda kalmamalı, ancak boşanma niyetini beyan ederek boşanmayı elde edebilmelidir. Dolayısıyla Türk Medeni Kanunu, tarafların karşılıklı anlaşmaları halinde anlaşmalı boşanma adı verilen boşanma davası ile evliliğin sona ermesine boşanmaya izin vermektedir. Bu tür bir boşanma davası ise en hızlı boşanma davasıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

En hızlı boşanma davası nasıl olur sorusunu sormadan önce boşanma sürecini bilmekte fayda vardır. En kısa sürede çözüme kavuşan boşanma davalarına genellikle anlaşmalı boşanma davaları denir. Avrupa Birliği Hukuk Komisyonu tarafından belirlenen tahmini anlaşmalı boşanma süresi 60 gündür. Anlaşmalı boşanma davasında da her davada olduğu gibi yasal bir iddiaya göre belirlenen bir süre vardır. Bu süreler arasında şikayette bulunmak, dilekçe ve tutanak hazırlamak veya kararların Nüfus Müdürlüğüne iletilmesi dahil değildir. Anlaşmalı boşanma halinde, tutanak düzenlenmesi, duruşma tarihi ve duruşmanın yapılması için son tarih, dilekçe ve tutanakların düzenlenmesinden ve işlem ve masrafların ödenmesinden 30 gün sonra olacaktır. Kalan 30 gün, aile mahkemesi kararının kanıtlanması ve onaylanması için 30 gün sürecektir. Bildirimleri manuel olarak alarak veya makul kararları önceden hazırlayarak bu süreleri kısaltabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

En hızlı boşanma davası nasıl olur sorusunun cevabı olan anlaşmalı boşanma için şartlar gereklidir. İlk şart tarafların en az bir yıldır evli olmalarıdır. İkinci şartımız ise eşin birlikte dava açması veya eşlerden birinin davasını başka bir eşin kabul etmesidir. Diğer bir ihtimal ise eşlerden birinin rıza ile veya başka bir nedenle boşanma davası açması, diğer tarafın hakim önünde kabul etmesidir. Bu anlaşmalı boşanma olarak kabul edilir. Üçüncü şart ise eşin mahkemeye çıkması ve hakim huzurunda boşanmak istediğini belirtmesidir. Bu noktada iki tarafın da özgür iradesi çok önemlidir. Dördüncü şart, boşanmanın mali sonuçları ve çocuğun durumu hakkında tarafların verdikleri kararları hakimin onaylamasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir