İcra avukatı bilindiği üzere icraya ilişkin konulara bakmaktadır. Buna göre, alacaklı talebi doğrultusunda hareket edilebilmektedir. Ortada bir alacak, bir borç söz konusuysa icra avukatları, borçlu kişi ile anlaşma sağlanması, anlaşılamaması halinde icra takibi başlatılması gibi hususlarda kişilere yardımcı olmaktadır. İcra davası sürecinin takibinin sağlanmasından ve davasını aldığı kişiyi dava bitimine kadar savunmakla yükümlüdür.
İcra Avukatı Nasıl Olunur?
Üniversitelerin dört senelik eğitimlerinin olduğu, Hukuk bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Bilindiği üzere hukuk bölümlerinin giriş puanları ortalamanın üzerinde olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla icra avukatı olmak isteyen lise mezunu kişinin, liseyi bitirdikten sonra, üniversite sınavları için yeteri kadar hazırlanması ve Hukuk fakültesini kazanması gerekmektedir. Hukuk fakültesi, oldukça zor bir bölümdür. Burada dört yıl boyunca eğitim alan kişiler, pek çok ulusun hukuk tarihlerini öğrenmektedir. Hukuk fakültesini tamamlayan kişinin, üniversite sonrasında stajyer avukatlık yapması gerekmektedir. Bir sene süren staj, 6 aylık mahkemede, 5 yıl deneyimli bir avukatın yanında yapılmaktadır. Avukatlık stajı yapan kişi, staj süresi boyunca başka bir yerde çalışamamaktadır. Avukatlık stajı biten kişi ise TBB’ye (Türkiye Barolar Birliği) stajının bittiğini bildirmektedir. Bununla birlikte avukatlık ruhsatını almak için başvurmaktadır. Türkiye Barolar Birliği tarafından uygun görülmesi durumunda ruhsat verilmektedir.
İcra Avukatının Sorumlulukları Nelerdir?
İcra avukatı icra sürecinin takibinden sorumludur. İcra hukukuna ilişkin danışmanlık ya da dava avukatlığı hizmeti vermektedir. Bununla birlikte pek çok yükümlülüğü bulunmaktadır. İcra avukatlarının mesleki yükümlülükleri aşağıdaki gibi listelenebilir.
- Borçlu ile anlaşarak, borcu tahsil etmeye çalışmaktadır.
- Anlaşma sağlanamazsa ve borç tahsil edilemezse, icra takibini başlatmaktadır.
- Davasını aldığı kişinin haklarını savunmak durumundadır.
- Borcu olan kişinin varlıkların haciz konulması ya da satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile alacağın tahsil edilmesi adına çalışmaktadır.
- Kredi sözleşmeleri ya da finansal kiralamalardan oluşan borçların takibi sağlamaktadır.
- İcra avukatı çek davaları ve takibini yapmaktadır.
- İpotek alınan malın paraya çevrilmesi hususunda takip yapmaktadır.
- Haciz işlemlerinin başlatılması ve tahsiline kadar tüm süreçte kişi ile iletişimde bulunmak gibi pek çok yükümlüğü bulunmaktadır.