İhmalden Ölüme Sebebiyet Verme

İhmalden ölüme sebebiyet verme hukuki boyutu oldukça sık merak edilen konulardan biridir. Kasten öldürme 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda adam öldürmek cürümleri başlığında düzenlenmiştir. Bu maddeye göre birinin başka birini kasten öldürmesinden bahsedilmiş fakat gerek bu maddede gerek diğer maddelerden bu öldürmenin İhmalden ölüme sebebiyet verme kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yani ihmal sebebiyle olmasına ilişkin bir bilgi verilmemiştir.

İhmalden Ölüme Sebebiyet Verme Nedir? 

Taksirle ölüme sebebiyet verme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 85. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde de taksirle öldürme başlığında açıklanmaktadır. Taksirle öldürme suçu ile kastedilen, gereken dikkatin gösterilmemesi sonucunda öngörülemeyecek bir sonuç oluşturması ve birinin ölümüne sebebiyet vermesidir.

İhmalden ölüme sebebiyet verme ceza hususundan bahsedilecek olursa, taksir seviyesi oldukça önem taşımaktadır. Suça sebebiyet veren şey bilinçli bir taksir ise verilen ceza oranı ona göre farklılık göstermektedir. Şahsın ölümünden, kazanın kaydını tutan görevliler ile tedavideki sağlık personeli gibi başka kişilerin de kusurunun bulunabileceği konuları araştırılıp Adli Tıp Kurumu’ndan yaralanma ile ölüm arasında bağ olup olmadığı konusunda rapor oluşturulmadan hüküm olması sanığın savunma hakkını kısıtlar nitelikte olduğundan hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

İhmalden Ölüme Sebebiyet Vermenin Suçu Nedir?

İhmalden ölüme sebebiyet verme suçuna bakılacak olursa, ihmal haliyle oluşan davranışın cezalandırılabilmesi için failin muhakkak garantör sıfatının olması gerekmektedir. Suçun işlendiği öğrenildiğinde fail için resmen soruşturma başlatılmaktadır. Bununla birlikte kamu davası açılmaktadır. Bu suç için zaman aşımı süresi bulunmakla birlikte bu süre 15 senedir. Zamanaşımından sonra soruşturmanın yapılması mümkün olmamaktadır. Bu suçun failin sorumluluğu kendi kusurlu olma durumuna göre belirlenmektedir. Bu kusur ile kastedilen ise, kişinin dikkat etmesi ya da özen göstermesi gereken yükümlülükten kaçıp kaçmadığı durumudur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir