İhtarname Nasıl Hazırlanır?

Bir bildirim işlemi olarak bilinen ihtarname yazılı olarak yapılır. Bu noktada ihtarname nasıl hazırlanır bilmek büyük önem taşır. Kişi bir alacağının ödenmemesi veya hakkının ihlal edilmesi gibi konularda bu yönteme başvurarak alacaklı bulunduğu kişiyi uyarır. Alacağın teminine yönelik dava açılmadan öncede borçlu olan kişiye bu durumu bildirmek amaçlı gönderilmektedir. Hatırlatma mahiyeti taşıyan bu ihtarname bazı durumlarda kişiye gönderilmekle birlikte borçluyu temerrüde düşürebilmek mümkündür. Avukat aracılığı ile hazırlanabileceği gibi şahsi olarak da çekilebilir. İhtarname nasıl hazırlanır bilinmesi gereken bir diğer nokta mutlaka hukuki konunun yasalara uygun olması gerektiğidir. Bununla birlikte ödeme günün geçmiş olması gereklidir. Kişiler arasında yapılan sözleşme maddeleri dışında herhangi bir talepte bulunulmamalıdır. İhtarnamede mutlaka bulunması gereken bilgiler şunlardır:

  • İhtar konusu
  • Ad soyad, imza ve açık adres bilgisi
  • Tebliğ şerhi
  • Noter imzası, mührü ve gönderilen tarih bilgisi

İhtarname Nereden Çekilir? Ücreti Nedir?

İhtarname kişinin talep edebileceği hakların göz ardı edilmemiş olması açısından bir Ankara avukat bürosu seçilerek en doğru şekilde çekilebilir. Noterden göndermek aynı şekilde daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilmektedir. Ptt’den çekilebileceği gibi başka yöntemlerde bulunmaktadır. APS ve iadeli taahhüt bu konuda tercih edilen alternatif yollardır. Noterden çekilen ihtarname ücreti 155 TL’den başlamakla birlikte farklı ihtarname çeşitlerine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. 1 ve 3 sayfalık çekilen ihtarnameler için genelde 200 ve 350 fiyat aralığında bir ücret öngörülmektedir. En yakın noterliğe gidebilir; bir avukat bürosundan alacağınız danışma hizmeti ile en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

İhtarname Çekildikten Sonra Ne Yapılmalı?

İhtarnameler konusu ve içeriği itibari ile farklı edimler gerektirebilirler. Bu sebeple ihtarname nasıl çekilir bilinmesi gerektiği kadar sonrasında yapılacaklara da mutlaka dikkat edilmelidir. Örneğin borçluya bir ihtarname çektiğinizde bir ay sonra tebliğ şerhi yazdırmanız gereklidir. Kira alacağında ise bir defa ihtarname çekilmesi ardından bir aylık süre kiracıya verilmektedir. Bu bir aylık sürede ödenmediği takdirde ikinci ihtarname çekilir ve ardından kiracının evi boşaltması için ev sahibinin dava açma hakkı doğmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir