Düğünde Takılan Takılar Kimin Hakkı?

Genellikle çokça duymuş olduğunuz düğünde takılan takılar kavramı aslında hukukun tam olarak alanına giren ve de bu ad ile de davası olan bir konudur. Düğün takıları ziynet eşyası olarak değerlendirildiğinden boşanma davası ile birlikte bu taleplerboşanma davası devam ederken ileri sürülebilir. Genel anlamda söylenebilir ki kadına takılan her türlü ziynet eşyası kadınındır, erkeğe takılan eşyalardan ise yine kadının kullanımına uygun olanlar kadınındır. Bu durumdan da anlaşılabilir ki erkeğe takılmış olan çeyrek ve de altın benzeri tüm her şey kadına ait değildir, takılan erkeğe aittir. Bu durumda bir yerel adet varsa olağanüstü bir durum söz konusu ise ve de ispatlanırsa erkeğe ait takılar da söz konusu olabilir.

Düğünde Takılan Takılar Gelinin Mi?

Düğünde Takılan Takılar Kimin Hakkı?
Düğünde Takılan Takılar Kimin Hakkı?

Eski adetlerin ve de özellikle de düğün adetlerinin devam ettiği, hala korunduğu yerlerde yaygın anlayışlar geçerli olabilir. İspatlanması durumunda bu anlayışlar geçerli olur ve mahkemedeki davayı gören hakim de bu durumu değerlendirecek şekilde bir sonuca varır. Genel anlamda kadına takılan takılar kadının ve de erkeğe takılan takılardan kadına özgü olanlar dışında olanlar da erkeğindir. Ancak yörede yaygın bir adet var ise mesela erkeğe 5 bilezik takmak gerektiği gibi bu durumda o söz konusu 5 bilezik de erkeğindir. Ancak bunun dışında olağan bir yerdeki olağan bir düğünde kanunen kadına özgü takılar diye adlandırdığımız, bilezik, küpe, kolye vb. ürünler erkeğe de takılmış olsalar kadınındır.

Düğünde Takılan Takılar ile İlgili Yargıtay Kararları

Kanunen kadına takılan takılar kadının, erkeğe takılanlar erkeğin olmakla birlikte artık yeni bir Yargıtay kararı ile şunu belirtmekte fayda var ki, kadının kullanımına yarayan takılar her ne kadar erkeğe takılmış olsalar da kadınındır. Bu emsal olması istenen karardaki söz konusu takılardan çeyrek, altın, gram altın gibi olanlar da erkeğe takılmış ise erkeğindir. Sandığa konulanlar ise eşit bir miktarda paylaştırılacaktırlar, bu konuda önemli olan şey anlaşma kuralları var ise bunların da uygulanması gerektiğidir. Paylaşım en temel haliyle böyle olmakla birlikte hakim de takdir yetkisini kullanabilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir