İşe İade Davasında Tazminat Hesabı

İşe İade Davasında Tazminat Hesabı

İşe iade davası işçi tarafından işverene açılan bir davadır. Bu davanın açılma nedeni işçinin iş sözleşmesinin haksız bir nedenden dolayı fesih edilmesidir. Bu durumla karşılaşan işçiler ise haklarını aramak için iş iade davası açmaktadırlar.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. Maddesinde geçersiz sebeple yapılan fesihte işçilerin tazminat talep edebileceklerine değinilmiştir. İşverenin mahkeme kararı sonucunda geçersiz bir feshine karar verilmesi ile işçiler tazminatlarını talep edebileceklerdir.

İş Kanunu’nda yer alan 21. Maddede işçilerin kararın kesinleşmediği sürede çalışmamış olduklarından dolayı işverenin en fazla dört ay olmak üzere işçiye hakkı olan paranın ödenmesinin gerekli olduğu dile getirilmiştir. İşçiye verilecek ücretlerin içerisinde aylık ücretinin yanı sıra yemek, yol gibi verilmesi gerekli olan diğer ücretler de yer almaktadır. İşverenin tüm bu ücretleri göz önüne alarak işçisine ücretini ödemesi gereklidir.

İşe İade’de Kıdem Tazminatı

İşe iade davası işçilerin işveren tarafından haksız bir şekilde işinden fesih edilmesi sonuç işçilerin açmış olduğu bir davadır. Bu yüzden bu dava süreci dava süreci hem işçi hem de işveren açısından sonucu beklenen bir davadır.

Söz konusu olan davada işlerine son verilen işçiler en az bir yıl çalışmış olma şartı ile kıdem tazminatını almaya hak kazanabileceklerdir.

Söz konusu olan davası süren işçinin aynı zamanda kıdem tazminatı açabileceği de bilinmektedir ancak dava sonuca varana kadar işçilerin kıdem tazminatı taleplerinin görüşülmeyeceğini bilmeleri gerekmektedir. Bunun nedeni ise davanın sonucuna göre kıdem tazminatının değişim göstereceğidir.

Kıdem tazminatı işlemleri, işçinin iade talebinin reddedilmesi veyahut iade talebi kabul edilmiş olmasına rağmen işçinin işverene başvuruda bulunmaması sonucunda deva ettirilebilmektedir.

Haklı Nedenle Fesihte İşe İade Davası Açılabilir Mi?

İşe iade davası işçilerin kendi haklarını korumak için açmış oldukları bir davadır. Bu davayı ise haklarını ihlal eden işverene karşı açmaktadırlar. İşverene karşı açılan davada ise tüm fesih hallerine karşı işçinin davayı açabileceğini bilmesi gereklidir. Yani işveren iş sözleşmesini geçerli bir nedenden dolayı işçiye de bildirerek veya işçinin haberi olmadan fesih edebilmektedir ancak işçi yapılabilecek tüm fesihlerde dava açabilme hakkına sahiptir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir