İştirak Nafakası (Çocuk İçin Nafaka) Nedir?

İştirak Nafakası (Çocuk İçin Nafaka) Nedir?

İştirak nafakası ebeveynlerin boşanma işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından çocuğun velayetinin kimde olacağının belirlenmesinde sonra gündeme gelen bir nafaka çeşididir. Bu nafaka çeşidi oldukça önemlidir ve çocuğun velayetini alan kişinin talep etmesi gereken bir haktır çünkü çocuğun eğitimi, bakım ihtiyaçları ve diğer ihtiyaçlarının sadece velayeti alan kişiye ait değildir. Diğer ebeveynin de bu konuda eşine yardımcı olması gereklidir. Eşine yardım etmesi kanunen de gereklidir. Bu yüzden iştirak nafakasını ödemeyen kişi suç işlemiş niteliğindedir.

İştirak Nafakası (Çocuk İçin Nafaka) Kime Ödenir?

İştirak nafakası boşanma kararları neticelenmiş olan ebeveynler arsında açılabilen davalar arasındadır ancak bu davanın açılabilmesi için çocuğun olması gereklidir. Aksi takdirde bu davayı açma hakkı her iki eş için de yoktur.

Anne ve babanın boşanma işlemlerinden sonra çocuğunun kimde kalacağına karar verilmesi gereklidir. Bazen çocuk anne ve babanın ortak kararı ile birinde kalırken bazen de çekişmeli davalar sonucunda uygun görülen ebeveynde kalır. Çocuğun hangi ebeveynde kalırsa kalsın fark etmeden mahkeme Türk Medeni Kanunu’nun 182/2. Maddesinden dolayı davayı açmaktadır. Yani velayeti alan kişi dava açmamış olsa dahi dava kendiliğinden açılmaktadır. Daha sonra ise gerekli olan işlemlerin takip edilmesi gereklidir.

İştirak Nafakası (Çocuk İçin Nafaka) Ne Zaman İstenebilir?

İştirak nafakası talep olmadan da açılabilen bir nafaka çeşididir. Bu nafaka boşanma davası ile birlikte acıkabildiydi gibi boşanama davasının sonuçlanmasından sonra da açılabilmektedir.

Söz konusu olan dava taraflar için oldukça önemlidir. Bazı taraflar bilmedikleri için bu davayı açmazlar ancak böyle bir durumda davayı mahkeme açacaktır. Yanı çocuğun bakım ve ihtiyacının her ili ebeveynle tarafından karşılanmasını sağlamaya çalışmaktadır.

Söz konusu olan davadan haberdar olan kişiler, bu nafakanın ne zaman istenebileceğini merak etmektedirler. Bu anlamda ise öncelikle kişilerin boşanma davalarının sonuçlanmasını beklemeleri gereklidir. Daha sonra ise ebeveynlerin velayet davaları için mahkemeye başvurmaları gereklidir. Bu davanın da netleşmesinin ardından kişiler sözü edilen bu iştirak davasını diğer eşe karşı olarak açabilirler. Daha sonra dava açılan kişinin maddi durumuna ve diğer etmenlere bağlı olarak iştirak nafakasının hesaplanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir