Kasten Öldürme Suçu Ve Cezası Nedir?
Bilerek ve isteyerek bir bireyin yaşamının son bulmasına sebep olmak kasten öldürme suçu olarak tanımlanır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 81. Maddesince kasten öldürme suçunun en basit cezası ömür boyu hapistir. İş kazası, doktor hatası, trafik kazası gibi nedenlerle yaşanan yaşamın son bulma vakalarına taksirle öldürme suçu denir, kasten öldürme suçu ile farklı kanunlara tabidir.
Kasten Öldürme Suçu Nedir?
Kasten öldürme suçu yaşayan her bireyin yaşam hakkının kasıtlı olarak son bulmasıyla sonuçlanan vakalardır.
Kasten öldürme suçu bireyin yaşam hakkının bilinçli olarak sonlandırılmasıdır. Yaşam hakkı olmadığı durumda diğer haklarında korunması mümkün değildir. Yaşam intiharla son bulmuş ise ve bir yönlendirme durumu mevcutsa, yönlendiren kişi kasten öldürme değil intihara yönlendirmeyle ilgili yasalara göre yargılanır.
Kasten Öldürme Suçunun Şartları Nelerdir?
–Kasten öldürme suçu işlendiğinde belirli şartlarla nitelikli öldürme suçu kapsamına girer ve verilecek ceza ağırlaştırılır:
- Tasarlanarak;
Planlı olarak soğukkanlılıkla. - İşkence edilerek;
Zevk alarak ve süreci uzatarak. - Aile bireylerine karşı;
Suçun beklenmeyen bir yerden gelmesi. - Bedensel, zihinsel ya da ruhsal yeterliliği olmayan bir kişiye yada çocuğa;
Kendini savunamayacak bireye uygulandığında. - Görev yetkileri kullanılarak;
Kamu görevlisi olması ve suçun işlendiği an görev başında olması. - Ortaya çıkacak bir gerçeği engelleme sebebiyle;
Bir suçun delillerini ortadan kaldırma amaçlı. - Kan davası;
Öç alma amacıyla işlendiği durumlarda suç nitelikli olarak tanımlanır ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılır.
-Kasten öldürme suçunu hafifleten bazı şartlar da vardır:
- Haksız tahrik;
Suça maruz kalan kişinin, suçu işleyen kişiyi, haksız şekilde tahrik etmesi sonucu ortaya çıkacak suçun tahrik derecesine göre suçta hafifletici unsur bulunabilir ve cezada indirime gidilebilir. - Meşru savunma;
Kişinin hayatını tehdit eden bir durum karşısında saldırıyı sonlandırma amaçlı yapılan savunma esnasında saldırgan kişinin hayatının son bulmasıyla sonuçlanan duruma denir. Meşru savunma yapan kişi saldırganın yaşamına son vermiş olsa dahi herhangi bir ceza almaz. Meşru savunmaya konu olan olay esnasında orantısız güç kullanılma durumu davanın meşru savunma kapsamında oluşunda önemli bir noktadır.