Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair (Takipsizlik) Karar Nedir?

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Takipsizlik Kararı Nedir?

Kişilere açılmış olan mahkemelerde, suçu işlemiş olduğuna dair yeterli ve suçluyu kanıtlayacak nitelikte kanıtın olmaması durumunda verilmiş olan kararlardır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verme işleminin olabilmesi için bir suçlunun var olması ve suçun var olması gerektiği bilinmektedir.

Ülkemizde mahkemelerin açılabilmesi için bir iddianamenin olabilmesi gereklidir. Ortada olan suçun işlenmesinde ve basit olarak şüpheli seçilmiş olan kişinin üzerinde yoğunlaşması gerekmektedir. Bu şüphelinin yargılanabilmesi için yeterli delile ihtiyaç duyulur. Bu delillerin var olacağı zamana kadar kişiye tam olarak suçlu gözü ile bakılamamaktadır. Bunun için yeterli delillerin olabilmesi gerekmektedir. Hazırlık soruşturması adı altında toplanmış olan yeterli deliller sonucunda kişilere dava açılabilmektedir. Delillerin hakim tarafından yetersiz bulunması ve suçlu olduğunu kanıtlamayan durumlarda ise kişi hakkında takipsizlik kararı verilebilmektedir.

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK, Takipsizlik Kararı) Hangi Durumlarda Verilir?

Kişilerin bir suç işleme hakkında soruşturulması durumunda, failin gerçekçi bir delil ile suçlanıyor olması gerekmektedir. Bu delillerin toplanamamış olması durumuyla kişilere takipsizlik kararı verilebilmektedir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verme durumunda kişilerin yeterli olarak kanıtlar çerçevesinde bulunmadığı görülmektedir. Bir suçlunun olabilmesi için suçu kanıtlayan bir delilin var olması gerekmektedir. Bu nedenle bir delilin olmaması da suçlunun olmadığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle takipsizlik kararı verileceği bilinmektedir. Bunun yanı sıra kovuşturma olanağının olmaması da bu durumda bir gereklilik unsurudur. Bu unsurların var olmadığı kişilerde takipsizlik kararı hakim tarafında verilir ve kişiler serbest kalırlar.

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararda Hangi Hususlar Yer Alır?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verme durumunda ilk olarak bilinen ve en önemlisi şikayetin olmaması durumu olarak bilinir. Bu durumda herhangi bir suçun olmadığı ve buna bağlı olarak da suçlunun da var olmadığı görülmektedir. Bir suçlunun olabilmesi için öncelikli olarak şikayetin olması gerekmektedir.

Yaşın küçük olması da takipsizlik kararının verilmesi için bir gerekçe olarak görülür. Bunun yanı sıra davalar için süren cezalara göre değişiklik gösteren süreçlerin dolması ile verilmektedir. Bu cezaların hapis içerisinde talep edilen sürede doldurulması takipsizlik kararına yönlendirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir