Müşteki Olarak Davaya Gelmezse Ne Olur?
Müşteki kavram olarak suçtan zarar gören ve bu suçu adli makamlara bildiren kişi anlamına gelmektedir. Suçun mağduru ya da zarar gören kişi olabilen müşteki gerçek ya da tüzel kişi olabilmektedir. Müştekinin mahkemeye katılım göstermesi ve beyanlarını bildirmesi gerekmektedir. Bu amaç kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 235. Maddesine binaen şikâyet dilekçesinde belirttiği adrese davaya katılması için tebligat gönderilir. Müştekinin davaya katılım sağlaması olayın aydınlatılması açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle olayın aydınlatılması müştekiye bağlı ise müşteki zorunlu olarak mahkemede dinlenmelidir. Kendisine gönderilen davete icap etmeyen müşteki polis vasıtası ile zorla mahkeme huzuruna çıkarılır. CMK’nın 158. Maddesine göre müşteki şikâyetten vazgeçebilir. Varsa duruşma iptal edilme aşaması gerçekleşir. Şikayetinden vazgeçtiği takdirde ceza davası düşer.

Duruşma Neden İptal Edilir veya Ertelenir ? Müşteki Davaya Gelmezse Ne Olur?
Kuralda duruşmanın iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bazı zorunlu koşulların oluşması nedeniyle duruşma iptal edilebilir ve ertelenebilir. Bu koşullardan ilki ilgili davaya bakan duruşma hakiminin belirli sebeplerle olmamasıdır. Bu sebepler ölüm atama eksikliği gibi olabilir. İkinci olarak duruşma hakiminin izinde olması da bu nedenler arasındadır. Duruşma hakiminin iznine denk gelen duruşmalar ilk yakın tarihe ertelenir. Son olarak deprem, sel, yangın gibi olağanüstü koşullar oluşturan felaketler nedeniyle duruşmanın ertelenmesidir. Bu durum son zamanlarda salgın hastalık nedeniyle de görülmektedir. Bu gibi durumlar oluşması nedeniyle duruşma ertelenir ve başka bir güne bırakılır. Bu durumdan ilgililer haberdar edilir.
Mahkemede Ara Duruşma Nedir ?
Mahkeme sürecinde esas olan duruşma olsa da bazı durumlarda ara duruşma önemli olabilir. Aslında ara duruşma kavramı ceza muhakemesinde yoktur. Halk arasında tabir ile oluşmuştur. Ara duruşma terimi birkaç yerde kullanılmaktadır. İlk duruşma ile karar duruşması arasında yer alan duruşmalar genellikle bu isimle nitelendirilmektedir. Ayrıca tutuklunun mevcut olduğu ceza duruşmalarında duruşmaların arasında yer alan inceleme olarak nitelendirilen tutukluluk incelemesi ara duruşma olarak isimlendirilir. İki duruşma arasındaki 3 aylık süreçte 30 günde bir inceleme yapılmaktadır. Bu inceleme genel olarak uygulamada ara duruşma olarak nitelendirilmektedir. Duruşma iptal sonrasında yapılan duruşma ara duruşma değildir. Hukuki her türlü sorunun çözümü için tulinbabaoglan.av.tr adresine başvurabilirsiniz. Hukuki tavsiyeler , mahkeme kararları gibi sorununuza yardımcı olacak pek çok çözüme rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İyi akşamlar..Benim size bir sorum olacaktır.Ben biraderin eşi tarafından açılmış boşanma davasında istemeyerekte olsa bir kez tanıklık yaptım.şimdi ise yeniden davalı tarafından müşteki olarak mahkemeye çağrıldım.Aslında bu boşanma davasında taraf değilim.Yani boşanmalarını istemiyorum.Ayrıca haberim olmadanda mahkemeye müşteki olarak çağrışıyorum.Dava aşamasında ne yapmam gerekiyor.Mahkemeye gitmem gerekiyor mu.çekilebilirmiyim.Davadan vazgeçme şansım varmı.Boşanmaları açısından olumsuz bir şey söylemek istemiyorum.Bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkür ederim.
Taraflarla tanıklıktan çekilme hakkınızın olacağı kan hısımlığınız var ise hakim tanıklıktan çekilme hakkınız olduğunu hatırlattığında tanıklık yapmak istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Ancak aksi halde tanıklık yapmak zorunda kalabilirsiniz. Dosyaları görmeden net yorum yapmak pek mümkün değildir.
Merhabalar Tülin hanım. Benim.bir polis le şikayet dilekçem vardı daha sonra geri çektim ama durusmam var.müşteki olarak
Gitmek istemiyorum daha sonra gitsem olur mu duruşma günü dışında. Bir arada olmak istemiyorim zorla götürülmek De istemiyorum
Mahkemeye durumunuzu anlatır mazeret dilekçesi sunabilirsiniz
merhaba benim davam varrdı müşteki olarak ben mahkemeye gelmek istemediğimi beyan ettim ilk mahkemde şimdi ise 8.asliye ceza mahkemesi var ve eve tekrar mahkeme kağıdı geldi mahkemeye katılmak istemediğimi duruşma gününden önce kime beyan etmeliyim?
Mahkemeye yazacağınız dilekçe ile beyan etmelisiniz.
Merhaba benim yakın tarihte bir mahkemem var evimden kişisel eşyalarımı çalan birinden şikayekçi olmuştum 2.5 yıl önce ve ilk duruşmamız yakın tarihte fakat ben bu davaya katılmak istemiyorum zaten şu anda da mahkemenin olduğu şehirde yaşamıyorum gitmeğim taktirde polis zoruyla götürülürmüyüm yoksa dava düşermi?