Müşteki Olarak Davaya Gelmezse Ne Olur?

Müşteki kavram olarak suçtan zarar gören ve bu suçu adli makamlara bildiren kişi anlamına gelmektedir. Suçun mağduru ya da zarar gören kişi olabilen müşteki gerçek ya da tüzel kişi olabilmektedir.  Müştekinin mahkemeye katılım göstermesi ve beyanlarını bildirmesi gerekmektedir. Bu amaç kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 235. Maddesine binaen şikâyet dilekçesinde belirttiği adrese davaya katılması için tebligat gönderilir. Müştekinin davaya katılım sağlaması olayın aydınlatılması açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle olayın aydınlatılması müştekiye bağlı ise müşteki zorunlu olarak mahkemede dinlenmelidir. Kendisine gönderilen davete icap etmeyen müşteki polis vasıtası ile zorla mahkeme huzuruna çıkarılır. CMK’nın 158. Maddesine göre müşteki şikâyetten vazgeçebilir. Varsa duruşma iptal edilme aşaması gerçekleşir. Şikayetinden vazgeçtiği takdirde ceza davası düşer.

Müşteki Davaya Gelmezse Ne Olur?
Müşteki Davaya Gelmezse Ne Olur?

Duruşma Neden İptal Edilir veya Ertelenir ? Müşteki Davaya Gelmezse Ne Olur?

Kuralda duruşmanın iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak bazı zorunlu koşulların oluşması nedeniyle duruşma iptal edilebilir ve ertelenebilir. Bu koşullardan ilki ilgili davaya bakan duruşma hakiminin belirli sebeplerle olmamasıdır. Bu sebepler ölüm atama eksikliği gibi olabilir. İkinci olarak duruşma hakiminin izinde olması da bu nedenler arasındadır. Duruşma hakiminin iznine denk gelen duruşmalar ilk yakın tarihe ertelenir. Son olarak deprem, sel, yangın gibi olağanüstü koşullar oluşturan felaketler nedeniyle duruşmanın ertelenmesidir. Bu durum son zamanlarda salgın hastalık nedeniyle de görülmektedir. Bu gibi durumlar oluşması nedeniyle duruşma ertelenir ve başka bir güne bırakılır. Bu durumdan ilgililer haberdar edilir.

Mahkemede Ara Duruşma Nedir ?

Mahkeme sürecinde esas olan duruşma olsa da bazı durumlarda ara duruşma önemli olabilir. Aslında ara duruşma kavramı ceza muhakemesinde yoktur. Halk arasında tabir ile oluşmuştur. Ara duruşma terimi birkaç yerde kullanılmaktadır. İlk duruşma ile karar duruşması arasında yer alan duruşmalar genellikle bu isimle nitelendirilmektedir. Ayrıca tutuklunun mevcut olduğu ceza duruşmalarında duruşmaların arasında yer alan inceleme olarak nitelendirilen tutukluluk incelemesi ara duruşma olarak isimlendirilir. İki duruşma arasındaki 3 aylık süreçte 30 günde bir inceleme yapılmaktadır. Bu inceleme genel olarak uygulamada ara duruşma olarak nitelendirilmektedir. Duruşma iptal sonrasında yapılan duruşma ara duruşma değildir. Hukuki her türlü sorunun çözümü için tulinbabaoglan.av.tr adresine başvurabilirsiniz. Hukuki tavsiyeler , mahkeme kararları gibi sorununuza yardımcı olacak pek çok çözüme rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

 

43 thoughts on “Müşteki Davaya Gelmezse Ne Olur?”

  1. İyi akşamlar..Benim size bir sorum olacaktır.Ben biraderin eşi tarafından açılmış boşanma davasında istemeyerekte olsa bir kez tanıklık yaptım.şimdi ise yeniden davalı tarafından müşteki olarak mahkemeye çağrıldım.Aslında bu boşanma davasında taraf değilim.Yani boşanmalarını istemiyorum.Ayrıca haberim olmadanda mahkemeye müşteki olarak çağrışıyorum.Dava aşamasında ne yapmam gerekiyor.Mahkemeye gitmem gerekiyor mu.çekilebilirmiyim.Davadan vazgeçme şansım varmı.Boşanmaları açısından olumsuz bir şey söylemek istemiyorum.Bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkür ederim.

    1. Taraflarla tanıklıktan çekilme hakkınızın olacağı kan hısımlığınız var ise hakim tanıklıktan çekilme hakkınız olduğunu hatırlattığında tanıklık yapmak istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Ancak aksi halde tanıklık yapmak zorunda kalabilirsiniz. Dosyaları görmeden net yorum yapmak pek mümkün değildir.

  2. Merhabalar Tülin hanım. Benim.bir polis le şikayet dilekçem vardı daha sonra geri çektim ama durusmam var.müşteki olarak
    Gitmek istemiyorum daha sonra gitsem olur mu duruşma günü dışında. Bir arada olmak istemiyorim zorla götürülmek De istemiyorum

  3. merhaba benim davam varrdı müşteki olarak ben mahkemeye gelmek istemediğimi beyan ettim ilk mahkemde şimdi ise 8.asliye ceza mahkemesi var ve eve tekrar mahkeme kağıdı geldi mahkemeye katılmak istemediğimi duruşma gününden önce kime beyan etmeliyim?

  4. Merhaba benim yakın tarihte bir mahkemem var evimden kişisel eşyalarımı çalan birinden şikayekçi olmuştum 2.5 yıl önce ve ilk duruşmamız yakın tarihte fakat ben bu davaya katılmak istemiyorum zaten şu anda da mahkemenin olduğu şehirde yaşamıyorum gitmeğim taktirde polis zoruyla götürülürmüyüm yoksa dava düşermi?

  5. Merhaba, benimde bir sorum olacak.
    Bir yıldan biraz fazla zaman önce erkek arkadaşımla bir olay yaşadık ve karşı taraftan şikayetçi olduk. Mahkeme günü verilmiş ve erkek arkadaşım vefat etti ve halen ismi var müşteki olarak bu nasıl olabiliyor? İkinci olarak da ben duruşmaya gitmezsem bir sorun yaşar mıyım? Teşekkür ederim .

  6. Merhaba 50 yaşındayım
    Nisan 2021 de kısıtlamanın olduğu hafta somunda 10 yaşında bir çocuk ticari taksiyle bom boş yolda bana çarptı. 18 yaşından küçük ve ehliyetsiz. Şikayetçi oldum. Karsi taraf uzlaşmadı. Kamera kayıtlarında olay çok net görülüyor. Ilk duruşma 05 gün sonra. Davadan vaz geçebilir miyim. Böyle yaparsam karşı tarafın avukat masrafları ve mahkeme masraflarını bana rücu ederler mi. Cevaplarsa nız çok sevinirim

      1. Merhabalar Tülin hanım. Ben eşimden darp sonucu şikayetçi oldum ve eşimden uzaklaştırma kararı aldım.2 kız çocuğum var.2.5 ay sonra barıştık Eşimin yanına döndüm . Şimdilerde ise asliye ceza mahkeme açılmış duruşma günü belli değil .davamız düşer mi mahkemeye katılmasam ne olur.sikayet vazgeçme dilekçe veremiyorum

          1. Merhaba 1 yıl önce kartım çalındı ve para çekildi şikayetçi oldum ve mahkeme var görev yerim değişti mahkemeye gidemiyorum ben gitmeden karşı taraf ceza alırmı

  7. Merhabalar bir hırsızlık yapıldı çalıştığım mağazanın kasamdan 370₺ çalındı şikayetçi oldum sonra şikayetimi geri çektim kamu davası açıldı ilk duruşmaya gittim ancak sanık gelmedi zararımın karşılanmadığını ve şikayetci OLMADIĞIMI belirttim 3 ay sonraya yeni duruşma tarihi verilmiş. 2.duruşmaya katılmak istemiyorum süreç nasıl işler acaba?

    1. Bahsini ettiğiniz suç şikayete bağlı değil, bu sebeple kamu davası olarak devam eder. Şikayetçi olmadığınızı beyan etti iseniz duruşmalara gitme zorunluluğunuz olmaz. Dosya hakkında detaylı inceleme yapmadan kesin bilgi vermek çok zor.

  8. Merhabalar bir hırsızlık yapıldı çalıştığım mağazanın kasamdan 370₺ çalındı şikayetçi oldum sonra şikayetimi geri çektim kamu davası açıldı ilk duruşmaya gittim ancak sanık gelmedi zararımın karşılanmadığını ve şikayetci OLMADIĞIMI belirttim 3 ay sonraya yeni duruşma tarihi verilmiş. 2.duruşmaya katılmak istemiyorum süreç nasıl işler acaba?

    1. Bahsini ettiğiniz suç şikayete bağlı değil, bu sebeple kamu davası olarak devam eder. Şikayetçi olmadığınızı beyan etti iseniz duruşmalara gitme zorunluluğunuz olmaz. Dosya hakkında detaylı inceleme yapmadan kesin bilgi vermek çok zor.

  9. Merhaba kolay gelsin benim bir mahkemem var ve ben müsteki olarak katılmam gerekli ama ben davanın olduğu ilde degilim başka bir ildeyim bulunduğum ilden mahkemeye katılabilirmiyim yada ne yapmam gerekli

  10. Biz eşimle 3 sene önce karakolluk olduk şikayetci oldum daha sonra vazgectım bununla ilgili mahkemeye vazgeciyorum diye dilekce verdim ama aile sosyl bak.dava actı 2 kere mahkemeye gitmedim tekrar mahkeme var 2 gün sonra gitmesem sorun olurmu

  11. Merhaba ben bıçak ile yaralandım durumu polislere ilettim daha sonra şikayetimi geri çektim. Başka bir şehirde üniversite okuyorum ve bana mahkeme kağıdı gelmiş. Müşteki olarak dava açılmış kamu tarafından mahkemeye gitmesem bir sorun olur mu? Ya da bulunduğum şehirde adliyeye gidip dile getirebilirmiyim.

    1. müşteki iseniz bir kez gidip beyanda bulunmanız gerekir. Mahkemeye bulunduğunuz şehri bildirip duruşma günü o şehirdeki mahkeme aracılığı ile dinlenilmenizi talep edebilir ve duruşma günü yargılamanızın yapıldığı mahkemeye segbis ile bağlanabilirsiniz. Bu şekilde gitmenize gerek kalmaz.

  12. Iyi günler benim de bir sorum var esim müşteki sanik olarak başka bi şehire mahkemeye gitmek zorunda mıdır yoksa bulunduğumuz şehirde gitmeden hallolur mu bir yolu var mıdır

    1. Mahkemeye bulunduğunuz şehri bildirip duruşma günü o şehirdeki mahkeme aracılığı ile dinlenilmenizi talep edebilir ve duruşma günü yargılamanızın yapıldığı mahkemeye segbis ile bağlanabilirsiniz. Bu şekilde gitmenize gerek kalmaz.

  13. Merhaba kredi kartımı düşünmüştüm bunu bulan şahıs kredi kartimdan temassız olarak çekim yaptı ve bende bu kişinin kamera kayıtlarını buldum ve şikayetçi oldum ama ertesi günü tekrar emniyete gidip şikayetimi geri aldım. Şimdi ceza davasında müşterek olarak gosterilmisim. Ben şikayetimi geri aldım ve mahkemeye gitmek istemiyorum. Gitmezsen bir sıkıntı olurmu? Gitmekmek için mahkeme yazı mi vermem gerekli.Bu konuda yardımcı olur musunuz?

  14. Sikayetci olmadigim bir dava dursmasi acilmis musteki olarak gozukuyorum ama sikayetci degilim gitmek zorundamiyim

  15. Iyi günler ben MÜŞTEKİ olarak dava açtım ama başka şehirde dava. Davama 1. buçuk ay var bende istinabe dilekçesi verdim. Ne zaman sonuçlanır.

  16. Merhabalar benim açmış olduğum davam var. Ama dava başka bir şehirde. Müşteki olarak şimdi bende davamın duruşmasına istinabe dilekçesi verdim. Davama 1 buçuk ay var ne zaman olumlu veya olumsuz cevap gelir. Ve kabul olurmu.

  17. Merhaba, bir kadın bana durduk yere hakaret ettiği için ben şikayette bulundum ve dava süreci başlayacak asliye cezada fakat bugün şöyle bir şey söylediler eğer karşı taraf beraat ederse ben 5250 TL mahkemeye ödeyecekmişim iyi de benim bu parayı ödeyecek bir durumum yok ki ne olacak şimdi?

  18. Eski esimle karsilasmamak için müşteki sıfatıyla ceza davasina katilmadim. Bir kaç gun sonra mazaret bildirerek ifade veririm diye düşündüm. 2. duruşma icin 6 ay sonrasi verilmis. Benim herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu? Davaya katilmamam beni suçlu yapıyor mu?.
    Teşekkür ederim…

  19. Merhaba Tülin Hanım, 3 yıl önce müşteki olarak buldunduğum suç duyurusuna şimdi davanın açılması kararı verilmiş. Fakat mahkemenini görüleceği şehirde yaşamıyorum. Öğrenciyim ve gitme dururum çok zor mahkemeye mazeret bildirimi nasıl oluyor? Bulunduğum şehirdeki mahkemeye gitmem mümkün mü ve avukat desteği için adli yardıma başvurmam gerekiyor mahkemenin olduğu yere mi yaşadığım yere mi yapmalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.

  20. Merhaba benim asliye ceza mahkemesinde bir davam var eşyalarımı çalan kişiden şikayetçi olmuştum yaşadığım şehirde olan duruşmama katıldım ve şikayetimden vazgeçtim şikayetçi olduğum taraf mahkemede yoktu ama şu an onun yaşadığı şehirde tekrar mahkememiz görünüyor ama ben şikayetimden vazgeçtim duruşmaya çağırılır mıyım birde ben o şehirde yaşamıyorum başka bir şehirdeyim

  21. Mrblar bn bi davam vardı yaralandım 1 kişi yakalandı bn gitmedim adam bırakıldı peki bu dava devam edermi

  22. Merhaba bundan 2 3 ay önce kardeşimin çalıştığı yerde telefonu çalındı ve şikayetçi oldu haftaya pazartesi mahkemesi var gitmezse ne olur

  23. merhaba kredi kartımdan 5 sene önce haberim olmadan çekim yapıldı. kartımı iptal ettirdim ve siber suçlara bildirdim. 5 sene sonra dava açılmış. ben müştekiyim. zararımı banka karşıladı. davaya gitmezsem , yada iptal ettirme durumu olabilir mı? çünkü dava günü davaya katılırsam ek ders ücretim kesiliyor o daha çok zarar bana 🙂

  24. Merhaba kardeşimle kavga etmiştik sonrasında polise şikayetçi oldum ama sonra pişman olup şikayetimden vazgeçtim kardeşim ifade vermeye gitmediği için polis benim adıma dava açmış kamu davası oluyor sanırım duruşma günü ben vazgeçtim desem ilk duruşmada dava dosyası kapanır mı, davaya her iki tarafın gitmesi zorunlu mudur, yoksa benim gidip şikayetimi geri almam yeter mi Birde dosyayı kapattığım zaman herhangi bir ücret öder miyim cevaplarsanız çok sevinirim teşekkürler

  25. Merhabalar.Ben teyzemin oğlu ve eşi tarafından darp edildim.onlarda davacı olmuşlar bende davacı oldum.Ücümüzde müşteki sanık olarak gözüküyoruz.Ben evlendim yaşadığım yer değişti.Bulundugum ilde mahkemeye cagirildim hakime karşı cevaplarimi verdim.Olayin yaşandığı ildeki mahkemeye gitmem gerekiyor mu

  26. Öncelikle merhaba benim şöyle bir durumum var bir firmada satış danışmanı olarak görev almaktayım mağazaya 5 kişi girdi ve hırsızlık yapılırken müdahale ettim sonra darp edildim ve omuzumdan ve karın boşluğunda bıçaklandım bu olay AVM de oldu ben kişilerden şikayetçi olsum ancak mahkemeye gitmek istemiyorum çünkü çalıştığım yere gidip sürekli soruyorlar beni ne yapmalıyım

  27. Merhaba 1 yıl önce kredi kartımdan para çekildi şikayet ettim davam açıldı fakat görev yerim doğuya çıktı ve dava açılan şehire gidemiyorum ben olmadan mahkeme sonuçlanıp davalı ceza alırmı

  28. Merhaba eşimle tartıştım bana dokunmadığı halde darp raporu aldım karakola gidip yalan beyanımla şikayetçi oldum uzaklaştırma aldım şimdi 8. Asliye ceza mahkemesinde davamız var eşimden şikayetçi değilim barıştık mahkemede nasıl bir son bizi bekliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir