Sanık Duruşmaya Gelmezse Ne Olur ?

Sanık Duruşmaya Gelmezse Ne Olur?

Ceza davaları‘nın en önemli süjesi olarak sanık kabul edilmektedir. Silahların eşitliği ilkesi gereği sanık kendisine yöneltilen iddialara karşı savunma yapmak amacıyla mutlaka duruşmada bulunmalıdır. Ancak bazı durumlarda sanık duruşmaya katılmayabilir. Bu durumlardaki geçerli olan ilk kural hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılmayacağı yönündedir. Hem hak hem yükümlülük olarak duruşmada bulunması gereken sanık neden olmaksızın gelmezse zorla getirme kararı verilir. Mahkemeye gelen sanığın duruşma süresince hazır olması için mahkeme gereken tedbirleri alır. Sanık hakkında eğer toplanan deliller ışığında mahkûmiyet dışında bir karar verilirse sanığın yokluğunda duruşma bitirilebilir.  Eğer sanık için adli para cezası ya da müsadere gereken bir durumda ise sanık gelmese dahi duruşma yapılması mümkündür. Bu hallerde davetiyede durum açıkça belirtilir. Sanığın hazır bulunmasının gerekli olduğu durumlarda ise zorla getirme kararı ya da yakalama emri ile sanık mahkeme huzuruna çıkartılır.

Sanık Duruşmaya Gelmezse Ne Olur ?
Sanık Duruşmaya Gelmezse Ne Olur ?

Duruşma Ne Kadar Sürer?

Dava sürecinde suçtan zarar görenlerin veya sanığın en çok ilgilendiği konulardan birisi ise duruşmanın süresi ile ilgilidir. Duruşmaların uluslararası anlaşmalara paralel şekilde uzun süreli olmadan ancak tüm dava için kanaat oluşturularak yapılması hedeflenmektedir. Ancak uygulamadaki durum bu hedeflerle pek uyuşmamaktadır. Somut olayın niteliğine göre davanın ve duruşmanın süresi değişim gösterebilmektedir. Deliller, tanıklar , mağdur ya da sanık sayısı gibi etmenlerde duruşmanın seyrini değiştiren ana etmenlerdir. 10 yıl ya da az hapis cezasını gerektiren Asliye Ceza Mahkemelerinde süre 300-390 gün arasında değişmektedir. Ağır Ceza Mahkemesinin alanına giren suçlar daha da uzun sürmektedir. Ağır Cezada verilecek cezanın niteliği nedeniyle duruşma daha titizlikle görülmektedir. Buna bağlı olarak her duruşmanın uzunluğu hakimin takdirinde olarak 5 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Dava süreci ise genellikle 1 ile 3 yıl arasında değişmektedir.

Duruşma Kaç Kez Ertelenebilir?

Ceza duruşmalarında kesin bir erteleme sayısı yoktur. Amaç her ne kadar hız olsa da bazı durumların ortaya çıkması nedeiyle hâkimin takdirine bağlı olarak duruşma ertelenebilir. Genel erteleme ise hakimin olmaması,izinli olması,olağanüstü bir durumun meydana gelmesi,sanığın duruşmada bulunamaması gibi sebeplere bağlıdır. Hukuki her türlü sorunun çözümü için tulinbabaoglan.av.tr adresine başvurabilirsiniz. Hukuki tavsiyeler, mahkeme kararları gibi sorununuza yardımcı olacak pek çok çözüme rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir