Yoksulluk Nafakası Şartları 2019 | Yoksulluk Nafakası Nasıl Alınır | Yoksulluk Nafakası Alma Koşulları | Yoksulluk Nafakası Nasıl alabilirim

Bu içeriğimizde Yoksulluk Nafakası Şartları 2019 yılında nasıl , Yoksulluk nafakası alma koşulları nelerdir bilgilendireceğiz.

Yoksulluk Nafakası Şartları 2019

Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakası hakkında kanun koyucu şu hükümlere yer vermiştir; “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.”

Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz ancak, lehine nafakaya hükmedilecek kişinin nafaka yükümlüsünden daha ağır kusurlu olmaması gerekir. Örneğin bir kişi aldatmış ve boşanma davası açılmıştır. Burada adatan eşin aldattığı doğru bir hukuki süreç yürütülerek boşanma avukatları tarafından ispatlandıysa nafaka yükümlüsü, aldatan eşe nafaka ödemekten kurtulabilir. Eşinden boşanmak ve nafaka almak isteyen kişilerin bu gelirden mahrum kalmamaları açısından mutlaka alanında uzman avukatlar ile talepte bulunmalıdır.

Kimi zaman ise boşanma dosyalarında iki tarafta eşit kusurlu sayılmaktadır. Bu durumda hakim tarafların delillerini, beyanlarını ve sosyal kültürel ekonomik durum raporlarını tek tek inceleyecek ve fakirliğe düşen kişi lehine nafakaya hükmedebilecektir.

Yoksulluk nafakası boşanma sonrasında alınabilecek nafaka türlerinden bir tanesidir. Burada nafakanın bağlanmasının temel amacı şudur, evliyken eşinden dolayı belirli bir gelire ve hayat standartına sahip olan eşin boşanmayla bu gelirinin ve standartlarının düşecek olmasıdır. Bu sebeple bir kişinin maaş alıyor olması yoksulluk nafakası almasını engellemez. Örneğin kadın 3.000 TL maaş alıyordur, erkek ise bir şirkette genel müdürdür ve 15.000 TL maaş alıyordur. Bu durumda kadının boşanmakla fakirliğe düşeceği kabul edilir. Kusur durumu hakkında detaylı değerlendirme yapılmakla birlikte kadın için yoksulluk nafakası bağlanabilir.

Yoksulluk nafakası kadın yeniden evlenene ya da tarafların Yoksulluk Nafakası Şartları için ciddi bir değişim olana kadar devam etmektedir. Kısacası yoksulluk nafakası süresizdir. Ancak tasarıda olan bir görüşe ve değerlendirmeye göre yabancı ülkelerde olduğu gibi ne kadar süre evli kalındıysa o kadar süre nafaka borcunun doğmasıdır. Bu tasarıya göre kişiler 2 yıl evli kaldıysa nafaka yükümlülüğünün de boşanmanın gerçekleşmesi sonrasında 2 yılla sınırlı tutulması, 15 yıl evli kalındıysa nafaka yükümlülüğünün de 15 yılla sınırlı tutulması ile alakalıdır. Ancak henüz bu tasarıyla ilgili kesinleşmiş bir durum yoktur. O yüzden şuan için yoksulluk nafakalarının süresiz olduğu kabul edilmelidir.

Yoksulluk Nafakası Şartları ile ilgili içeriğimiz burada sonlanıyor. Yoksulluk Nafakası Şartları İlgili diğer içeriklerimiz :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir