İftira Suçu ve Cezası Türk Ceza (TCK) 267-269 Nolu Maddesi
İftira suçu, bir kişiye hakkında adli yaptırım uygulanması amacıyla iftira atılması olarak tanımlanabilir. Suçlanan kişinin masum olması ve bu durumun şikayetçi olan kişi tarafından bilinmesi suç unsurunun ortaya çıkması için yeterlidir.
İftira Suçu Nedir?
Mağdurun suç işlemediği halde kasıtlı olarak suçlanması Türk Ceza Kanunu’nca suçtur. İftira suçu oluşması için suça maruz kalan kişinin bir zarara uğraması şartı gerekli değildir. Mağdurun ilgisi olmayan bir konuda iftiraya uğraması yeterlidir. Başkasına ait kimlik belgesi kullanılarak işlenen suçlar İftira suçu kapsamındadır. İftira suçu ihbar basın ya da şikayet şeklinde işlenebilir.
İftira Suçunun Cezası Nedir?
İftira suçu, basit ve nitelikli olarak iki başlıkta incelenebilir. İftira suçunun nitelikli kabul edilmesi için iftira suçunu oluşturan delilleri kendisi tarafından oluşturulmuş olması gerekir. Nitelikli iftira suçuna hükmedilen ceza basit iftira suçu cezasının yarısı kadar arttırılmasıyla sonuçlanır.
İftiraya maruz kalan mağdur kişi tutuklanma haricinde bir ceza almış ve beraat kararı çıkmışsa iftira suçunu işleyen kişinin cezası yarısı kadar arttırılır. Mağdur kişi tutuklanmışsa iftira suçunu işleyen kişi ayrıca özgürlüğü kısıtlama suçu ile yargılanır. İftira atılan mağdur kişi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis veya ömür boyu hapis cezasına mahkum edilmişse, iftira suçu işleyen kişi yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İftiraya uğrayan kişinin cezası kesinleşmişse suçu işleyen kişiye mağdura verilen cezanın 2/3 ü kadar ceza verilir. İftiraya uğrayan kişinin ceza süreci başladıktan sonra iftira suçu kanıtlanmışsa iftira suçunu işleyen kişinin cezası yarısı oranında arttırılır. Mağdur kişi hapis haricinde bir ceza almışsa iftira suçu işleyen kişi 3 ila 7 yıl hapis cezasına hükmedilir.
İftira suçunun özel olarak değerlendirilen başka bir kısmı ise başkasına ya da başkalarına ait bir ya da daha çok kimliği kendi işlediği bir suçu saklama amacıyla kullanmasıdır. Resmi belgede sahtecilik kapsamında yargılanması kararı savcılıkça belirlenir. Başkasına ait kimlik belgesini güvenlik güçleri ya da resmi kurumlara sunmak suçun işlenmiş olduğunu gösterir ve iftira suçu kanunlarına göre yargılanır.