Terk Nedeniyle Boşanma Davaları

TERK ETME NEDENİYE BOŞANMA DAVALARI

Terk boşanma davaları açısından oldukça öneme sahip sebeplerden bir tanesidir. Türk Medeni Kanunu’nun 164. Maddesinde düzenlenen terk sebebini anlatmaya geçmeden önce boşanma sebeplerini ayrıntılı olarak anlattığımız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. (Ankara boşanma avukatları ‘ndan olan Avukat Tülin Babaoğlan Yılmaz’ın kaleme aldığı boşanma davaları yazısını okuyabilirsiniz. )

Terk Nedeniyle Boşanma Davaları
Terk Nedeniyle Boşanma Davaları

Kanunumuzda düzenlenen terk sebebi halkımız arasında bilinenin aksine daha çetrefilli bir yoldur. Öncelikle haklı bir sebebe dayanmadan evi terk eden kişinin evden ayrı kaldığı sürenin altı ay sürmüş olması gerekmektedir. Görüldüğü üzere burada önemli nokta terkin haklı bir sebebe dayanamaması hususudur. Haklı sebebe dayanan terklerde diğer taraf bu sebebe dayalı olarak boşanma davası açamayacaktır. Ayrıca altı ay sürmüş olan bu ayrılık devam etmekte ve hakim istem üzerine ihtar çekmiş bu da sonuçsuz kalmış ise terk edilen eş boşanma davası açabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 164/1 maddesi bu konuda çok önemli bir hususa değinmektedir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılmaktadır. Görüldüğü üzere kanunumuzun evde kalan ancak diğerini gitmeye zorlayan ve bu konuda haklı sebebi olmayan kişiyi de terk etmiş saymaktadır. Bu anlamda terkin sözlük anlamından çok farklı olarak hukuk literatüründe kullanıldığı görülmektedir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davası Aşamaları Nelerdir?

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim işin esasına girmeden evi terk eden kişiye ihtar çeker ve iki ay içerisinde ortak konuta dönmesini söyler ve dönmemesi halinde de doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar kişinin kayıtlı adresleri ile ulaşılamaması durumunda ilan yoluyla da yapılabilir.

Boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve de ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

Yukarıda bahsi geçen ihtar çekme işlemi noterler vasıtası ile de yapılabilir. Bu ihtar içerisinde eşin eve dönmesi söylenen konut tarafların müşterek konutları olmak zorundadır. Bu sebeple tarafları davanın özünde eve dönmemenin haklı nedene dayanıp dayanmadığını, ihtarın samimi olup olmadığını, davet edilen konutun yukarıda sözü edilen konut olup olmadığını ispat etmek zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir