Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır 2019 | Avukatsız Boşanma 2019 | Avukatsız tek celsede boşanma | Avukatsız anlaşmalı boşanma

Türk hukuk sisteminde kişiler bütün davaları avukatları olmadan, kendileri açıp takip edebileceklerdir. Ancak davaların büyük çoğunda olduğu gibi boşanma davalarında da ciddi hukuki bilgi birikimi gerekmektedir. Gerek dilekçeler teaitisi evresinde, gerekse delillerin bildirilmesi, tanıkların dinlenmesi evresinde boşanma davalarında uzmanlık gerekmektedir. Tanıkların dava dilekçelerini destekler hangi ifadeleri vermeleri gerektiği, diğer tarafın tanıklarındaki çelişkiler, dosyaya delillerin sunulması ve ilgili yerlere yazılan müzekkerelerin takibi gibi konularda tarafların hak kaybına uğramaması açısından mutlaka alanında uzman boşanma avukatları ile çalışmalarını tavsiye etmekteyiz. Bu yazımız Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır konulu olacak.

Buna rağmen bu yazımızda avukatın vekalet ücreti karşılayamayacak kişilerin tek başlarına usulen davaları nasıl açacakları hususuna kısaca değineceğiz.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları boşanma hususuna karar vermiş tarafın ilgili adliyede görevli ve yetkili mahkemeye başvurması ile dava açılır. Görevli ve yetkili mahkemeler hakkında detaylı bilgi almak için diğer yazılarımıza bakabilirsiniz. Bu mahkemeler TMK 168. De düzendiği üzere, eşlerden birinin yerleşim yeri yahut son altı aydan beri beraber oturdukları yer Aile, Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Yetkili ve görevli mahkeme belirlendikten sonra usulüne uygun yazılmış 3 nüsha dava dilekçesi mahkemeye sunulmakta, gerekli harçlar tamamlandıktan sonra dava açılmaktadır. Özellikle çekişmeli boşanmalarda dava dilekçesi çok büyük önem taşımaktadır. Dava dilekçesinde yapılacak yanlışlık geri dönüşü imkansız zararlara yol açacağından bu konuda mutlaka alanında uzman avukatlardan yardım almanızı tavsiye ederiz. Bu anlamda kişiler de en çok karşılaştığımız problem hukuki bilgiden yoksun şekilde düzenlenen kimi zaman hukuki hiçbir bilgi birikimi olmayan kişilere, arzuhalcilere yazdırılan dava dilekçeleriyle açılan boşanma davalarının reddidir. Boşanma davasının reddedilmesi hem maddi hem manevi olarak tarafları yıpratmaktadır. Kaldı ki reddedilen boşanma davalarının üstüne aynı sebeple 3 yıl içerisinde dava açılamayacağı düşünüldüğünde oluşturulacak dava dilekçesinin ne derece önemli olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır.

Avukatsız Boşanma Davası açacak kişinin bir nüshası kendisinde bir nüshası mahkemede bir nüshası ise karşı tarafa gönderilmek üzere düzenlenen 3 nüsha dilekçe ile mahkemeye yapılan başvurular sonrasında bildirilen delillere, tanıklara, toplanması istenilen evraklara göre hesaplanacak başvuru ve peşin harçların yatırılması ile dava açılmış sayılacaktır. 2019 boşanma dava harçları, tebligat giderleri yaklaşık 360 TL civarında tutmaktadır. Ayrıca gider avansının, bilirkişi ücretlerinin hesaplanması halinde mu miktar 600 TL ye kadar çıkabilmektedir.

Harçların ve gerekli ödemelerin yapılması ile boşanma davanız açılmış olacaktır.

Çekişmeli boşanma dava dilekçesinde davacının kimlik bilgileri, davalının kimlik bilgileri, evliliğin bitmesine sebep olacak olayların Yargıtay kararları ışığında açıklanması, dayanılan deliller açık bir şekilde belirtilmelidir.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır yazımızın burada sonuna geldik. Eğer Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır yazımızı faydalı bulduysanız, sosyal medyada kaynak göstererek paylaşabilirsiniz. Diğer yazılarımızı okumak için sayfanın alt kısmını inceleyebilirsiniz.

8 thoughts on “Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır ?”

  1. Selamlar kolay gelsin ben eşimle 4 yıllık evliyim ama bir türlü anlaşamıyoruz darp etmediğim halde bana mahkeme kararı açtı bu yüzden bende boşanmak istiyorum çocuğumuz yok benden herhangi bir mal talebinde bulunabilirmi cevabınızı bekliyorum saygıdeğer hocam

    1. Bu soruya Avukat Tülin Yılmaz’ın cevabı:Mal rejimine ve evliliğinize ve edinilen mallara ilişkin detaylı bilgi sahibi olmadan yardımcı olmamız imkansız. Mal rejimi oldukça komplike bir konu olup bir avukattan yardım almanız gerekir.

  2. Merhabalar, benim babam epey uzun bir süredir bizden uzakta yaşamakta ve geçenlerde bize başka bir kadınla yaşamaya başladığını, bizi istemediğini söyledi. Annem de boşanmak istiyor, annem asgari ücretle çalıştığı için sanırım devlet bize avukat vermiyormuş. Bizim de avukat ücretini ödeyecek gücümüz yok. Babamın üzerinde bir evimiz var o evi annemin üstüne almak istiyoruz avukatsız nasıl dava açabiliriz, elimizde baskasiyla yaşadığını açıkça söylediği konuşmalar da duruyor. Avukatsız da olsa bu delillerle evi anneme geçirebilir miyiz?

  3. 12 yillik evliyim anlasmali bosanmiyor 1 cocugum var biz yillardir ayni evde ayri yasiyoruz bir an once bosanmak istiyorum ne yapmam gerekiyor?

  4. Ben 22yillik evliyim ama eşimi ankasamiyoruz benim hayatımda başkası var onunla evlenmeyi düşünüyorum eşimle anlaşmalı boşanma isdiyoruz avukat tutmak isdemiyorum ben eşimi aktarmak zorunda kalıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir