Boşanma sebepleri ve hakkındaki bilgiler müvekkillerimiz ve danışanlarımız tarafından sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Bu sebeple bu yazımızda boşanma davaları hususunda önemli noktalara değindik

Boşanma sebepleri nelerdir?

Türk Medeni Kanununda sayılan boşanma sebepleri zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır

Peki dava devam ederken boşanma sebebi değiştirilebilir mi?

Daha önceki yazılarımızda özel sebeplerle açılan boşanma davalarında mahkemenin kendiliğinden genel sebeple boşanmaya karar veremeyeceğini detaylıca anlatmıştık. Bu sebeple öncelikle ıslah yoluyla boşanma nedeninin değiştirilebileceğinden bahsetmek gerekir. Ancak bu noktadaki şunu da belirtmek gerekir ki taraflardan birinin ölümü halinde mirasçıların böyle bir hakları bulunmamaktadır.

Boşanma Sebepleri
Boşanma Sebepleri ve Boşanma Nedeninin Islah yoluyla Değiştirilmesi

Örneğin bir kişi akıl hastalığı sebebiyle dava açtıktan sonra gelen raporlarda akıl hastalığının ortak hayatı diğer eş açısından çekilemez hale getirmediğinden bahsediliyorsa bu durumda davanın ıslahı ile genel sebeplere dayanılması mantıklı olur. Zira aksi halde akıl hastalığı gibi bir sebepte ortak hayatın çekilemez hale gelmesi de aranacağından dava reddedilecektir. Bu aşamada yapılması gereken Türk Medeni Kanununun 165.maddesi gereğince akıl hastalığı sebebine dayalı olarak açılmış olan davayı yargılama aşamasında ıslah etmek ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayandırmaktır. Yargıtay kararları da boşanma davaları hususunda bu noktaya sıklıkla değinmektedir. (Bu konudaki ayrıntılı boşanma davaları ve Yargıtay Kararları için boşanma avukatı’ larından birisi olan Av. Tülin Babaoğlan Yılmaz’ın diğer yazılarını da okuyabilirsiniz).

Boşanma davalarında ıslah müessesesinden bahsederken şu noktaya da ayrıca değinmek gerekir: ıslah yoluyla boşanma davasının kısmen veya tamamen değiştirilmesi mümkün iken, mevcut davanın yanına yeni bir talep eklenmesi söz konusu değildir.

Bir kişi zina özel sebebine dayalı olarak dava açtıktan sonra ıslah dilekçesi vermek sureti ile boşanma dava dilekçesinde bahsedilen zinaya ek olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebini de eklediğini söyleyemez. Evet dava kısmen yahut tamamen değiştirilebilir ancak mevcut davanın yanına bir talep eklenemez. Bu sebeple bu şekilde bir işlem yapılması halinde talebiniz reddedilecektir.

Boşanma Avukatı

Görüldüğü üzere boşanma davalarında boşanma sebepleri ve ıslah müessesi oldukça önemli bir konudur ve hukuki bilgi birikimi ve donanımı olmadan büyük hak kayıplarına yol açabilmektedir.

Soru ve Önerileriniz İçin Online Sohbet Penceresinden Avukat Tülin Babaoğlan’a canlı olarak sorularınızı sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir