Anlaşmalı Boşanma Nedir
Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların boşanma protokolüne tam manasıyla uyduklarını mahkeme tarafına beyan etmeleri ile gerçekleşmektedir. Varsa çocukların vekâleti, mal paylaşımı ve temel haklar gibi hususlarda, boşanmak isteyen çiftlerin yapmış oldukları protokollere, mahkeme nezdinde tam olarak uyacaklarını beyan etmeleri neticesinde, çekişme olmaksızın boşanma işleminin gerçekleştirilmesi işlemidir. Eğer boşanma protokolünde tarafların anlaşamadığı tek bir madde ya da talep varsa, bu durum “çekişmeli boşanma” olarak adlandırılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları yaklaşık olarak üç ay gibi bir süre zarfı içerisinde neticelenmektedir. Bu davalar sırasında anlaşmalı boşanma mal paylaşımı nasıl olur sorusu, boşanmak isteyen tarafların bilmesi gereken önemli hususlardan birisidir. Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların isteklerinin mahkeme tarafından gerçekleştirilebilmesi için tarafların en az bir yıl evli kalması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davalarına Kim Bakar
Anlaşmalı boşanma davalarına aile mahkemeleri bakmaktadır. Boşanmak isteyen tarafların ikamet etmekte olduğu bölgede aile mahkemesi bulunmuyorsa bu tür davalara asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında konuda uzman avukatlar, boşanmak isteyen taraflar adına vekâlet alarak, tarafları temsil edebilmektedirler. Anlaşmalı boşanma mal paylaşımı nasıl olur gibi sorularınızı cevaplayabilmek için konu hakkında uzman avukatlardan sözlü danışmanlık hizmeti alınabilmektedir. Genel olarak mahkeme sırasında çekişme olmasa da boşanma protokolünün gerçekleştirilebilmesi, tarafların diğer tarafa yönelik taleplerinin hazırlanmasında boşanma avukatlarının rolü büyüktür. Hakkaniyetli, adil bir paylaşımın sağlanması ve davanın çekişmeli hale gelmemesi adına avukatınızla birlikte anlaşmalı boşanma mal paylaşımı nasıl olur diye düşünmekte fayda vardır.
Anlaşmalı Boşanmalarda Mal Paylaşımı
Evlilik birliği içerisinde bulunan iki kişinin, evlilik süresince almış oldukları ve üçüncü bir şahıs tarafından kendilerine alınan tüm malların, evlilik birliği sona ererken paylaşılması durumuna mal paylaşımı denilmektedir. Anlaşmalı boşanma mal paylaşımı nasıl olur sorusunu avukatınıza yönelttiğinizde sizden bir protokol hazırlanmasını isteyecektir. Bu protokol içerisinde tarafların sahip oldukları düğün sırasında edinilen ziynet eşyaları, araba, ev, arsa gibi mallar yer alabilir. Bunun yanı sıra evlilik bağı sırasında alınan kredi, borç ve gayrimenkuller de protokole dâhil edilebilmektedir. Protokol taraflar tarafından kabul edilirse anlaşmalı boşanma mal paylaşımı gerçekleşebilmektedir.